Groningen D 3720
Groningen D 3719
Nassaulaan 6 I, 9717 CJ te Groningen
Nassaulaan 6, 9717 CJ te Groningen

Omschrijving

Inleiding DUBBELE VILLA MET VOORERFAFSCHEIDING, vrijstaand gesitueerd aan de zuidzijde van de Nassaulaan, gebouwd in 1928 in opdracht van G. Koets naar ontwerp van architect E. Reitsma in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebouw maakt deel uit van een reeks waardevolle villa's aan de westzijde van het Noorderplantsoen. De voortuin wordt van de straat gescheiden door een hekwerk van gemetselde penanten met stalen buizen. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als dubbel woonhuis. Het rechter bouwdeel (nr. 6 I) is aan de achterzijde op de begane grond later uitgebouwd en bevat een dichtgezet balkon op de eerste verdieping. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een steile, afgeknotte kap, belegd met een oranje-rode Hollandse pan. De borstwering van de voorgevel aan de noordzijde is opgemetseld uit paarsbruine mondsteen en de hoge, taps toelopende geveltop uit rode handvormsteen. Het kubische, uitgebouwde hoofdvolume dat aan weerszijden van de geveltop uitsteekt, is opgetrokken uit paarsbruine mondsteen in geometrisch metselverband. De voorgevel bezit op de begane grond twee grote driedelige vensters met elk een stalen acht-ruits roedeverdeling en zijlichten. De vensters worden van elkaar gescheiden door een muurdam van paarsbruine mondsteen. De verdieping bevat een asymmetrische vensterindeling, eveneens gescheiden door een uit het gevelvlak geplaatste muurdam. Onder het liggende venster is een vierkante betonnen plaat haaks op de gevel geplaatst. De oostelijke zijgevel bevat naast de ingang een drietal smalle, verticale ramen en op de verdieping een rechthoekige, houten opbouw waarin een reeks van zes rechthoekige ramen is aangebracht met een negen-ruits roedeverdeling. De kubisch gevormde westgevel heeft een drietal smalle, verticale ramen naast de ingang en op de verdieping een reeks van zes vierkante ramen met een negen-ruits roedeverdeling, gevat in brede kozijnen. Beide zijgevels hebben aan de achterzijde erkerachtige, rechthoekige uitbouwen van circa een halve meter met op de begane grond een vierdelig venster met zijlichten. Het gevelvlak hierboven is opgemetseld van rode handvormsteen. De kap wordt in het linker bouwdeel doorbroken door een langgerekte, houten erker. Deze is bij het rechter bouwdeel vervangen door een houten uitbouw. Een brede schoorsteen van paarsbruine mondsteen op de achterste helft van de linker helft markeert het dak. De voorerfafscheiding bestaat uit een laag hekwerk van ijzeren buizen tussen penanten van paarsbruine mondsteen. Nr. 6 bezit nog de oorspronkelijke indeling. Van nr. 6 I resteert nog de gekleurde betegeling in de hal en een schouwtje met hoekkastje in de keuken en het houten trappenhuis. Waardering DUBBELE VILLA MET VOORERFAFSCHEIDING, gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect E. Reitsma in de stijl van de Amsterdamse School, van algemeen belang vanwege haar cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische en architectonische kwaliteiten van het ontwerp en de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien is het gebouw van betekenis als uitzonderlijke representant van de bouwstijl van de Amsterdamse School in Groningen. Met de naastgelegen dubbele villa Nassaulaan 4 is het gebouw een van de hoogtepunten in het oeuvre van de architect.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.

Reitsma, E. ; Stad Groningen