Groningen D 3771
Groningen D 3811
Oranjesingel 14, 9717 CC te Groningen
Oranjesingel 13, 9717 CC te Groningen

Omschrijving

Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de Oranjesingel in een reeks van karakteristieke villa's aan de westzijde van het Noorderplantsoen, gebouwd in 1926 naar ontwerp van architect M.B. Bruins in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis met twee zelfstandige eenheden. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond uit donkerbruine mondsteen en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. Het oostelijke deel heeft een plat dak; het westelijke deel een schilddak met fors overstek, belegd met een oranje romaanse pan. Vanuit de zolderverdieping is een toegang tot een dakterras. De houten goot is voorzien van cassetten.De toegang naar elk van de woningen in de zijgevels wordt in de architectonische vormgeving gemarkeerd door een verticaal, gesausd, betonnen element over alle bouwlagen. Hierin een drietal langgerekte vensterstroken. De middentraveeën van de oostgevel risaleren circa 0.75 m en vertonen een knik ten opzichte van de rooilijn. Op de middenas is een liseen uitgemetseld, rustend op een betonnen plaat waaronder een vijftal decoratieve betonplaten. De top van dit geveldeel is gemetseld in sierverband. De rechthoekige vensters hebben zware houten kozijnen en 1 steens rollagen. Op de verdieping aan de westgevel twee balkons waarvan de borstwering met houten delen is gepotdekseld. Waardering Dubbele villa, opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van de Groninger architect en kunstenaar M.B. Bruins, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, de gaafheid van het exterieur, en vanwege zijn betekenis voor het (kleine) oeuvre van de architect.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.

Bruins, M.B. ; Stad Groningen