Noorddijk D 377
Noorddijk D 933
Timpweg 2 c, 9731 AL te Groningen
Timpweg 2, 9731 AL te Groningen
Timpweg 2 A, 9731 AL te Groningen
Timpweg 2 B, 9731 AL te Groningen

Omschrijving

Inleiding STELMAKERIJ MET WOONHUIS, uiterst schilderachtig gelegen ten zuiden van en aan het Damsterdiep nabij de brug over het Damsterdiep ten oosten van de stad Groningen en oorspronkelijk deel uitmakend van het voormalige dorp Oosterhoogebrug, gebouwd in circa 1800-1850 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Voor het oude voorhuis stond een oud stookhutje, dat rond 1900 is vervangen door een nieuw voorhuis, dat waarschijnlijk tevens diende als brugwachtershuis. Het muurwerk en de vensters in de zuidgevel van de achterste schuur zijn vernieuwd. Het gebouw staat thans leeg in afwachting van een nieuwe bestemming en restauratie. Omschrijving Het samenstel van achter elkaar gelegen en met elkaar verbonden gebouwen is opgetrokken op een langgerekte, rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder schild- en zadeldaken. Het oude voor- en woonhuis telt één bouwlaag onder een zadeldak met wolfeind, belegd met een rode oude holle pan. De noordelijke zijgevel is vijf traveeën breed evenals de zuidgevel. De gevels zijn opgemetseld uit rode Groninger baksteen. De noordelijke zijgevel in het oudste gedeelte (wellicht achttiende-eeuws) bevat in het midden de ingang, die bestaat uit een houten voordeur met smal bovenlicht met een waaiervormige houten roedeverdeling. Ter weerszijden zijn twee licht getoogde, rechtgesloten vensters aangebracht, die evenals de deur met strekken zijn gesloten. De twee vensters ter linkerzijde bevatten de oorspronkelijke zes-ruits roedeverdeling. Het woonhuisgedeelte bevat nog een oude, verhoogde schouw en de vensters hebben binnenluiken. De zuidelijke zijgevel bevat een brede houten bedrijfsdeur die met een strek is gesloten met links hiervan een rechtgesloten venster met een vier-ruits roedeverdeling en een liggend keldervenster met traliewerk. Rechts van de bedrijfsdeur bevinden zich op de begane grond een drietal licht getoogde, rechtgesloten vensters met een zes-ruits roedeverdeling. Het achterste deel van het woonhuis is opgehoogd en bevat een kleine zolder, die verlicht wordt door een venster met een vier-ruits roedeverdeling. Aan het woonhuisdeel ten oosten is een karakteristieke houten schuur gebouwd waarvan de wanden bestaan uit gepotdekselde delen. De schuur bevat een iets verhoogde kap op houten staanders, die eveneens met een rode oude holle pan is gedekt. Hier weer op aansluitend en in het verlengde hiervan staat een langgerekte schuur van rode baksteen onder een zadeldak met wolfseind aan de achterzijde, eveneens belegd met een rode oude holle pan. De noordelijke zijgevel van deze schuur, die een sprong maakt en hier in de voorgevel van de sprong een smal venster bezit, bevat twee oorspronkelijke zes-ruitsvensters en een aangebouwde oven met schoorsteen. De achtergevel bevat een drietal vensters op de begane grond met een vier-ruits roedeverdeling en in de topgevel twee liggende vensters. Het later aangebouwde voorhuis van rond 1900 aan de zijde van de brug is opgetrokken op een driehoekige plattegrond en telt één bouwlaag met een zolderverdieping onder een afgeknot schilddak, belegd met een grijze kruispan. De gevels worden afgesloten door een omlopende houten gootlijst, die een geprofileerde houten bakgoot draagt. De geknikte voorgevel bevat een drietal rechtgesloten vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten en segmentboogvormige ontlastingsbogen met stuc negblokken en sluitstenen. In de noordelijke zijgevel bevinden zich twee identiek vormgegeven vensters met eenvoordeur met bovenlicht en ontlastingsboog. Het interieur is nog zeer gaaf. Waardering STELMAKERIJ MET WOONHUIS, uiterst schilderachtig gesitueerd aan het Damsterdiep in Oosterhoogebrug, gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische, landschappelijke en architectuurhistorische waarde en vanwege zijn typologische zeldzaamheid als redelijk gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst in de directe omgeving van de stad Groningen en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van het voormalige dorp Noorderhoogebrug ten oosten van de stad Groningen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Wagenmakerij

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) MRS-aanv.