Noorddijk A 1523
Noorddijkerweg 32, 9734 AT te Groningen

Omschrijving

Oude en gaaf bewaard gebleven BOERDERIJ bestaand uit kop (voorhuis), hals (bijkeuken) en romp (deel, koestal, bijschuur) en een bakhuisje of stookhut. Het voorhuis is gedekt met een zadeldak met uitkubbing aan de noordzijde, is deels onderkelderd en bezit zeer lage, liggende vensters met traliewerk aan voor- en zijgevels. In de voorgevel (=west) bevinden zich twee rechtgesloten vensters met bovenlichten en rollagen en hierboven smeedijzeren muurankers, de topgevel telt twee kleine vierkante raampjes. De zuidgevel van het voorhuis is vier traveeën breed. De meest rechtse travee bevat een dubbele, bewerkte paneeldeur met bovenlicht uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De glazen middenpanelen zijn beschermd met ijzeren sierroosters. Het voorhuis vormt het oudste gedeelte van de boerderij. Het voorhuis is gedekt met een zwarte geglazuurde Oudhollandse dakpan.

Achter het voorhuis bevindt zich het aangebouwde halsgedeelte van één bouwlaag onder een zadeldak dat is gedekt met een zwarte geglazuurde Oudhollandse dakpan; de hals bevat de bijkeuken of karnruimte.

De uitkubbing of het dwarshuis aan de noordzijde is uitgevoerd met (oorspronkelijk) twee maal zesruits schuifvensters op de begane grond (west- en noordgevel) en twee vierkante vensters op de verdieping (noordgevel); het met zwarte geglazuurde Oudhollandse pannen belegde dak is afgewolfd.

De voorgevel is twee raamtraveeën breed. De gevel wordt afgesloten door een houten gootlijst. De twee vensters in de zuidgevel met bovenlichten zijn rechtgesloten. Oorspronkelijk bevond zich hierachter de zomerkeuken. Naar dit vertrek leiden twee glazen gangdeuren met een roedeverdeling en gekleurd glas. Aan de noordzijde is, aansluitend aan de lange kelder van het voorhuis en een gang in de bedrijfsruimte, in L-vorm een grote woonkeuken uitgebouwd met tegen de oostgevel een kastenwand. Dit deel omvat een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak, gedekt met een oude holle pan, dat snijdt in het dakschild van de hals en bij de noorgevel eindigt in een wolfseind boven een geprofileerde gootlijst. De begane grond bevat rechtgesloten vensters met een zesruits roedeverdeling. De topgevel heeft twee liggende vensters.

De grote driebeukige schuur onder een wolfsdak met houten uileborden heeft aan de voorzijde dubbele houten schuurdeuren en een houten voordeur met bovenlicht, inwendig zeven achter elkaar geplaatste dekbalkgebinten. De grote schuur biedt o.m. onderdak aan de deel en aan de koestal (zijbeuken) en zes tasvakken (middenbeuk) en aan de hooizolder. Sporen van, vermoedelijk, een karnmolen, in de halfronde inkeping in één van de zolderbalken. De grote schuur heeft een lemen vloer met daarin twee keien (ter plaatse van de voormalige dorsmolen?) en een rieten dak met een voet van pannen.

Naast de grote schuur en daarmee verbonden staat een kleine schuur met eveneens een wolfsdak met houten uileborden en rietdekking met voet van pannen. De in hetzelfde vlak liggende achtergevels bevatten hoge dubbele houten doorgangen voor hooiopslag en lagere met bovenlichten bij de stallen. Hiertussen bevinden zich vensters met een vierruits roedeverdeling. De schuren hebben houten gebinten.

Het interieur van de boerderij bevat verschillende oude elementen c.q. onderdelen w.o. rode zandstenen tegels in de gang van de schuur, een meidenkamer, knechtenbedstede, paardenstal voor vijf paarden met voergang, een deel met lemen vloer, een afgetimmerde ruimte (vermoedelijk voor een koets), koestal met grup, tussenschotten en getoogde onderdelen tussen de staanders, een Bruynzeelkeuken in het voormalige karnhuis (ook bijkeuken) en een molensteen in de vloer, een gang van/naar de kelder met een tegelvloer uit het begin van de twintigste eeuw, zomerkamer met schouw, binnenblinden, balkenplafond, in de gang hier tegenover een bedstede met kast, houten schouw met rood-zwart geschilderd schildpadmotief en verschillende interessante bouwsporen (o.a. een stroomlaag in de scheidingsmuur tussen kelder en voorhuis/hals; in de neuten van de voordeur staat het jaartal 1756 gebeiteld; de ankers in de topgevel geven het jaar 1798 aan; inscriptie JM 1929 en het jaartal 1861 in een houten schot in de paardenstal; gietijzeren goot aan de westzijde van de grote schuur, dito aan de westzijde van de bijschuur; initialen HIB in de achtergevel, links van de deuren van de koestal).

De BOERDERIJ "De Rollen" vertegenwoordigt het algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de zeldzaamheid;

- de architectuur- en bouwhistorische waarden zoals deze o.m. tot uitdrukking komen in verschijningsvorm, materiaaltoepassingen, constructies en verbindingen, detaillering;

- de betekenis voor de agrarische geschiedenis en voor de wooncultuur op het platteland;

- de gaaf behouden uit- en inwendige staat;