Groningen A 10107
Noorderstationsstraat 33, 9716 AP te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, type stadse vakwerkvilla, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de uit overwegend vrijstaande villabebouwing bestaande, oostelijke gevelwand van de Noorderstationsstraat en de Johan de Wittstraat, gebouwd in 1900 in opdracht van J.B. Hübscher naar ontwerp van de Groninger architect K. Hoekzema (toegeschreven) in een bouwstijl, typisch voor de architectuur rond de eeuwwisseling, waarin elementen van de Chalet-stijl zijn verwerkt. De tuin wordt omzoomd door een eenvoudig smeedijzeren hekwerk uit de bouwtijd.In 1949 is het gebouw, om een bijdrage te leveren aan de heersende woningnood, gesplitst in een afzonderlijke beneden- en bovenwoning. Ten behoeve hiervan werd de indeling op de eerste verdieping gewijzigd, kreeg de achtergevel een balkon en werd een stalen buitentrap aan de noordgevel geplaatst, die buiten de bescherming valt. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis; de verdieping is verhuurd. Omschrijving Het hoge gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een betonpan. Op de nok staan twee witgepleisterde schoorstenen. De voorgevel is drie traveeën breed. De zuidgevel bevat een aanbouw van één bouwlaag onder een driezijdig dakschild. Boven een trasraam van rode baksteen zijn de gevels witgepleisterd en verlevendigd met over de zij- en achtergevels doorlopende dorpelbanden van rode baksteen. De vensters zijn segmentboogvormig gesloten met rollagen en hebben bovenlichten met een houten roedeverdeling en gekleurd glas-in-lood. De vensters worden omlijst door een tandblokmotief van rode baksteen. De ingang in de zuidelijke travee van de voorgevel bestaat uit een dubbele, bewerkte houten paneeldeur met hardstenen stoep en smeedijzeren deurrooster. Het bovenlicht bevat eveneens gekleurd glas-in-lood. De verdieping bevat in het midden een houten balkon, dat rust op bewerkte houten schoren. In de topgevel is een rondboogvenster geplaatst. De boogtrommel bevat een omlijst cartouche met het jaartal 1900. De gevels worden beëindigd door een houten bakgoot met fors overstek. De geveltop is voorzien van een uitkragende kapconstructie, die, evenals de goten rust op houten schoren. Inwendig is de oorspronkelijke structuur, indeling en aankleding van de begane grond verdieping goed bewaard gebleven. Van belang onder meer de hal met betegelde vloer en groen/wit betegelde lambrizeringen en glazen tochtdeur met geëtst glas, in imitatietechniek beschilderde houten paneeldeuren, de kamer en suite links met zwartmarmeren schouwen en gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten en de houten schuifdeuren hiertussen. Waardering VILLA, type stadse vakwerkvilla, opgetrokken in een, voor de architectuur van rond de eeuwwisseling karakteristieke bouwstijl met elementen van de Chalet-stijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege de bijzondere relatie tussen exterieur en interieur (onderdelen). Bovendien vormt het gebouw door zijn volume en zijn situering op de hoek van twee straten een waardevol architectonisch element in de Noorderstationsstraat en omgeving in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.

Hoekzema, K. ; Stad Groningen