Helpman M 8935 A1
Helpman M 2148
Verlengde Hereweg 12, 9722 AB te Groningen
Verlengde Hereweg 14, 9722 AB te Groningen
Helper Oostsingel 4, 9722 AT te Groningen
Helper Oostsingel 2, 9722 AT te Groningen

Omschrijving

Inleiding WONINGCOMPLEX met karakteristieke bakstenen muurtjes, markant gesitueerd op de hoek van de Verlengde Hereweg en de Helper Oostsingel in de wijk Helpman, gebouwd in 1916 in opdracht van J.E. van Hasselt en M.G. Eelkema naar ontwerp van de Groninger architect M.G. Eelkema in een expressionistische bouwstijl. Het complex bestaat uit vijf benedenwoningen en vier bovenwoningen. De bakstenen muurtjes van nr. 8 en nr. 12 zijn in de loop van de tijd vervangen door hekwerken. De woningen zijn thans nog als zodanig in gebruik. Omschrijving Het complex is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit helderrode baksteen en zijn verlevendigd met staand en liggend metselwerk. Boven elk raamtravee is een driehoekige opgemetselde top in verticaal metselverband. Onder de toppen en boven de portieken is een ruitvormig siermotief in baksteen aangebracht. De gevel aan de Verlengde Hereweg is elf traveeën breed; die aan de Helper Oostsingel negen traveeën breed. De hoek is op de begane grondverdieping afgeschuind. Op de eerste verdieping hierboven bevindt zich een halfronde erker met glas-in-loodbovenlichten. De toegangen tot de woningen zijn in diepe portieken met rondbogen geplaatst en hebben hoge stoepen met aan weerszijden bakstenen muurtjes met penanten die aansluiten bij de ommuring voor het complex langs. Hierin zijn op karakteristieke wijze ruitvormige openingen uitgespaard waarin een kruismotief van baksteen is aangebracht. Alle vensters zijn regelmatig over het gevelvlak verdeeld en zijn rechtgesloten met bakstenen vensterbanken en driedelige glas-in-loodbovenlichten onder hoge rollagen. Op de eerste verdieping bevinden zich trapeziumvormige erkers op een console van uitkragend metselwerk en met een bakstenen afdekking. Boven de voordeur op nr. 12 een houten luifel met ijzeren stangen. Waardering Woningcomplex, gesitueerd op de hoek van de Verlengde Hereweg en de Helper Oostsingel in de wijk Helpman, gebouwd in een expressionistische bouwtrant, gangbaar voor de periode na de Eerste Wereldoorlog, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de Groninger architect M.G. Eelkema.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok MRS-aanv.

Eelkema, M.G. ; Stad Groningen