Helpman M 5073
Helpman M 2769
Verlengde Hereweg 154, 9722 AL te Groningen
Verlengde Hereweg 156, 9722 AL te Groningen

Omschrijving

Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd op de hoek van het smalle Hilghepad en de Verlengde Hereweg met rondom een parkachtige tuin, deel uitmakend van een reeks villa's grotendeels met rieten kappen aan de oostzijde van de Verlengde Hereweg, gebouwd in 1926 naar ontwerp van de Groninger architect M.G. Eelkema in Interbellum-stijl, karakteristiek voor de villa-architectuur in de jaren twintig van deze eeuw. Aan de straatzijde een beukenhaag als voorerfafscheiding met toegangshek tussen twee baksteen muurtjes van gesinterde baksteen. Het gebouw is nog steeds in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een hoog opgaand l-vormig schilddak met forse overstek, gedekt met riet. De gevels zijn opgetrokken uit licht gesinterde rode baksteen. In de noordgevel een kleine uitbouw met overdekte ingangspartij en trappenhuis voor het linker bouwdeel; het schilddak loopt ter plaatse door tot op de begane grond. Onder het overstek een in één kozijn gevatte reeks vensters met glas-in-lood. Hiernaast een laag kelderraam net boven het maaiveld met daarboven een breed venster. Het noordelijke deel heeft aan de voorzijde een vooruitspringend bouwdeel met brede erker over twee bouwlagen met gepotdekselde borstwering. De voorgevel van het zuidelijke deel heeft een ingangspartij met eikehouten voordeur geflankeerd door smalle zijvensters met een fijnmazige roedeverdeling, geplaatst onder een luifel. Rechts een erker over twee bouwlagen. De zuidgevel is voorzien van een serre-achtige uitbouw met dubbele tuindeuren onder een plat dak met overstek. Rechts hiervan een erker. De achtergevel is voorzien van twee uitbouwen met bovenliggend balkon met gepotdekselde houten borstwering. De zuidelijke helft heeft dubbele terrasdeuren; de noordelijke helft heeft dubbele deuren, geflankeerd door smalle zijvensters geheel voorzien van een vierdelig bovenlicht. Op de verdieping diverse, veelal dubbele staande vensters. In de achtergevel dubbele deuren naar de balkons. Het zuidelijke bouwdeel heeft op de drie dakschilden halfronde dakkapellen; op het noordelijke deel zijn deze op voor- en zijdakschild vervangen door grote rechthoekige dakkapellen. Aan de achterzijde is in het dakschild een balkon gemaakt onder een oorspronkelijke halfronde dakkapel. Waardering Dubbele villa, opgetrokken in een sobere variant van de karakteristieke villa-architectuur van de jaren twintig van deze eeuw, naar ontwerp van de Groninger architect M.G. Eelkema, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's met parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in de stad Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.

Interbellum-architectuur