Helpman M 9127 A2
Helpman M 9127 A1
Verlengde Hereweg 33 A, 9721 AD te Groningen
Verlengde Hereweg 33, 9721 AD te Groningen

Omschrijving

Inleiding DIRECTEURSWONING, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westwand van de Verlengde Hereweg, bestaande uit overwegend bebouwing van rond de eeuwwisseling, gebouwd in 1917 als poortwoning bij de reeds lang niet meer bestaande achtergelegen tricotagefabriek 'Nederland' in opdracht van J.E. van Hasselt naar ontwerp van de Groninger architect M.G. Eelkema in een expressionistische bouwstijl. Het karakteristieke metalen hek en de metalen lamp uit de bouwtijd in de poort zijn bij een recente verbouwing van de begane grond verwijderd maar wel bewaard gebleven. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor met bovenwoning. Het interieur is door verbouwingen van ondergeschikt belang evenals de indeling van de achtergevel. De aanbouw aan de achterzijde op de begane grond en de nieuwe serre op de eerste verdieping vallen buiten de bescherming. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen en heeft een borstwering in staand metselverband. Zij wordt verlevendigd door karakteristiek reliëfmetselwerk in de penanten op de hoeken over de drie bouwlagen. De penanten eindigen in halfsteens verspringende gemetselde toppen met reliëfmetselwerk. De scheiding tussen ingangs- en raamtravee wordt geaccentueerd door een penant van reliëfmetselwerk over twee bouwlagen. De gevel wordt afgesloten door een top in staand verband waaronder een fries van muizetandlijsten. Boven de nieuwe pui in de oorsponkelijke poortomlijsting heeft de poort een hoge strek op uitkragend metselwerk. Op de verdieping hierboven een brede ondiepe erker onder een hoge strek met een vierdelig raam waarvan de zijlichten verdiept in het gevelvlak liggen. De bovenlichten hebben een roedeverdeling. Onder de erker reliëfmetselwerk met muizetanden. De ingangstravee bevat een bewerkte houten voordeur met smalle zijlichten in een portiek onder een hoge strek op uitkragend metselwerk. Waardering Directeurswoning, oorspronkelijk behorend bij (voormalige) achtergelegen tricotagefabriek en gebouwd in 1917 in een in de stad Groningen zelden voorkomende expressionistische bouwtrant, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de stilistische kwaliteit van het ontwerp. Bovendien is het gebouw van belang vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van het vroegere dorp Helpman.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.