Helpman M 4478
Verlengde Hereweg 175, 9721 AP te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, type stadse vakwerkvilla, genaamd Hondsrug, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1907 in opdracht van een rentenierende hereboer P.A. Doornbos naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een bouwstijl, typisch voor de eeuwwisseling waarin elementen van de vakwerkstijl en de Art Nouveau-stijl zijn verwerkt. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. De keuken en aanbouw aan de achterzijde zijn verbouwd. De indeling van de achtergevel is op de verdieping gewijzigd doordat de zolderverdieping in later tijd is opgehoogd en uitgebouwd. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een zolderverdieping onder een samengesteld dak met overstek (schilddak en zadeldaken), belegd met rode Tuiles du Nord. In het voordakschild bevindt zich een houten dakkapel. Dit dakschild eindigt aan de bovenzijde in de vorm van een driehoekig venster met roedeverdeling. Het gebouw is asymmetrisch van opzet. De gevels zijn boven een trasraam van gesinterde baksteen witgepleisterd en zijn onder de zinken goten verlevendigd met een doorlopend fries van vakwerkimitatie in rode baksteen. De uitspringende bouwdelen zijn voorzien van topgevels met houten vakwerk en houten topgevelbeschieting. Het vooruitspringende gedeelte van de voorgevel bevat op de begane grond een driezijdige erker met een houten bakgoot op klossen. De topgevel met houten vakwerk bevat een driedelig venster met een roedeverdeling. Voor het linker terugliggende deel van de voorgevel bevindt zich een verhoogd en overdekt terras met een glazen wand op het zuiden. Alle vensters zijn rechtgesloten of licht getoogd met strekken in rode baksteen en hebben bovenlichten met een verfijnde roedeverdeling. De zuidgevel bevat een uitgebouwde rechthoekige serre met in het midden van dit geveldeel een breed vijfdelig venster onder een grote rondboog. De geveltop hierboven bevat een tweedelig, rechtgesloten venster met een roedeverdeling. De ingang bevindt zich in de noordelijke zijgevel in een portiek met een hardstenen trap van vijf treden met een hardstenen balustrade en bewerkte eindbaluster. De portiek bezit een glazen afscheidingswand met een houten roedeverdeling. De bewerkte houten voordeur bezit zij- en bovenlichten met gekleurd glas-in-lood. Ter linkerzijde van de ingang bevindt zich een eerste steen: 'P.A.D. & K.S.D. 25 mei 1907'. Inwendig is de oorspronkelijke structuur, indeling en aankleding van de meeste vertrekken goed bewaard gebleven. Van belang onder meer het zeer verfijnd beschilderde vakkenplafond in de woonkamer op het noorden met florale motieven in de oorspronkelijke kleurstelling in Art Nouveau-stijl en de rijk gesneden eikenhouten schouw met pilasters, die met bladmotieven zijn versierd en het beschilderde schouwstuk met putti's, engelenkop, rankwerk en bloemmotieven; de geornamenteerde plafonds in de kamer en suite met het zeer verfijnd beschilderd vakkenplafond in de voorste kamer met libelles en bloemmotieven in Art Nouveau-stijl in de oorspronkelijke kleurstelling en stuc ornamenten met blad- en bloemmotieven in Art Nouveau-stijl; het beschilderde plafond in de serre aan de zuidzijde met een gele rand van bloemmotieven en in het midden een langgerekt stuc ornament met zeer verfijnde bladmotieven en margrieten in Art Nouveau-stijl; de hal met houten paneeldeuren en houten trappenhuis met bewerkte balusters en fraai gekleurd glas-in-lood in de boven- en zijlichten van de voordeur, in de glazen deur naar de W.C. en in het dubbele trappenhuisvenster op de overloop. Waardering VILLA, opgetrokken in een bouwstijl, typisch voor de architectuur van rond de eeuwwisseling met elementen van de vakwerkstijl en de Art Nouveau-stijl naar ontwerp van de destijds in Groningen werkzame architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. Bovendien is het gebouw van belang vanwege de bijzondere relatie tussen exterieur en Interieur (onderdelen), met name vanwege de fraai beschilderde en gestucte plafonds in Art Nouveau-stijl.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.

Huurman, P.M.A. ; Stad Groningen