Helpman M 4479
Verlengde Hereweg 177, 9721 AP te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1915 in opdracht van L.L. Ebels naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in een traditionele bouwtrant, de 'Um 1800'-stijl. Na de Tweede Wereldoorlog was het gebouw in gebruik als internaat en daartoe inwendig gedeeltelijk aangepast. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis met kantoor. N.B. 28.09.1994 - Geen toestemming van de eigenaar om het gebouw van binnen en van de achterkant te bekijken. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak, gedekt met leien. In het voordakschild is een driehoekige houten dakkapel opgenomen met een liggend ovaal venster. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen en zijn ter hoogte van de aanzet van de eerste verdieping verlevendigd met een doorlopend fries met een kruismotief in rode baksteen. De gevels zijn aan drie zijden van klok- en topgevels voorzien, die met natuursteen zijn afgedekt. De toppen worden bekroond door driehoekige, bewerkte natuurstenen tympanen. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot op klossen waaronder een gemetseld decoratief fries is aangebracht. De voorgevel heeft twee klokgevels. Op de begane grond aan de zuidkant bevindt zich een segmentvormige erker met vijf vensters onder een geprofileerde houten bakgoot op klossen. In de noordelijke travee op de verdieping is een inpandig balkon onder een rondboog aangebracht en een natuurstenen balkon met open balustrade op drie bewerkte natuurstenen consoles. Alle vensters zijn rechtgesloten en hebben strekken en natuurstenen negblokken en bovenlichten met een verfijnde roedeverdeling. In de toppen zijn staande ovalen en ronde vensters aangebracht met een roedeverdeling en bewerkte natuurstenenomlijstingen. De zuidgevel bevat aan weerszijden van het middenrisaliet een rechthoekige serre en een erker. Hierboven bevinden zich halfoverdekte balkons met natuurstenen en houten balustrades en rondboogopeningen in de gemetselde zijwanden. Alle openslaande balkon- en terrasdeuren hebben afgeronde bovenhoeken. De ingang bevindt zich in de noordelijke zijgevel onder een houten luifel en heeft een driedelig bovenlicht onder een rondboog met een omlijsting van blokken natuursteen en een trap. Op de verdieping in het ingangstravee bevindt zich een groot trappenhuisvenster onder een rondboog. Waardering VILLA, gebouwd in een op de traditie geörienteerde 'Um 1800'-stijl met neo-barokke kenmerken naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.

Elmpt, A.Th. van ; Stad Groningen