Helpman M 2261
Verlengde Hereweg 179, 9721 AR te Groningen

Omschrijving

Inleiding LANDHUIS MET AANGEBOUWDE GARAGE, vrijstaand gesitueerd met rondom grote, ommuurde tuin, genaamd 'De Kloosters', gebouwd in 1919-1921 in opdracht van tabaksfabrikant Th. Niemeijer naar ontwerp van architect J.A. Wittop Koning in de stijl van de Delftse School met invloeden van de Engelse landhuisstijl. In het achterste gedeelte van de tuin is een vijver met een rechte en gebogen belijning aangelegd, die in een zichtas van het huis is geplaatst. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. De garage is aan de achterzijde met een bouwdeel uitgebouwd, dat qua stijl is aangepast. De openslaande tuindeuren naar het terras aan de achterzijde zijn vernieuwd. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen met een zolderverdieping onder hoog opgaande zadeldaken, belegd met een grijze Romaanse pan. De dakschilden bevatten houten dakkapellen met glas-in-lood (strips). De asymmetrisch opgezette gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen en hebben elk een tuitgevel met geknikte boogvormige toppen waarvan de voeten rusten op uitkragend metselwerk op de hoeken. De gevels worden afgesloten door een houten bakgoot op klossen. Op de nok van het dak staat een forse gemetselde schoorsteen. De ingang bevindt zich in de noordgevel onder een houten luifel. De vensters zijn regelmatig over het muuroppervlak verspreid in de vorm van smalle, rechtgesloten houten kloosterkozijnen op de begane grond met glas-in-loodbovenlichten en houten luiken in rood en groen. In het vooruitspringende risaliet van de voorgevel is een drietal gekoppelde vensters op de begane grond en op de verdieping aangebracht. De vensters hebben brede houten kozijnen en zijn iets teruggelegd in het muuroppervlak en hebben aan de bovenzijde rollagen en karakteristieke keperboogvormige spaarvelden. Onder de verdiepingsvensters is een siermotief in baksteen met meandervormige uiteinden aangebracht. De zuidgevel bevat een driezijdig uitgebouwde erker met balkon. Aan de westelijke achtergevel is een vierkant bouwdeel uitgebouwd met identieke vensters als in de overige gevels met ter linkerzijde een groot terras. Inwendig is de oorspronkelijke indeling goed bewaard gebleven. Karakteristiek is de vlindervormige plattegrond met een zeer ruim opgezette hal en trappenhuis waar de verschillende woonvertrekken diagonaal omheen zijn gegroepeerd. Van belang onder meer de hal met groen betegelde lambrizeringen, het cassettenplafond van de grote woonkamer, de vensterbetimmeringen en het kleurig glas-in-lood in de bovenlichten van de vensters. Waardering LANDHUIS MET AANGEBOUWDE GARAGE, gebouwd in de typisch vooroorlogse bouwstijl van de Delftse School met elementen van de Engelse landhuisstijl naar ontwerp van architect A.R. Wittop Koning, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. Bovendien is het gebouw van belang vanwege zijn betekenis in het oeuvre van de architect.

Wittop Koning, A.R. ; Stad Groningen