Groningen B 11704
Hereweg 4 a, 9724 AA te Groningen
Hereweg 4 c, 9724 AA te Groningen
Hereweg 4 b, 9724 AA te Groningen
Hereweg 4, 9724 AA te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten oostelijke gevelwand van de Hereweg, parallel aan het Herewegviaduct, gebouwd in 1860 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. In 1900 is het gebouw gesplitst in een beneden- en bovenwoning. In 1941 is het balkon boven de ingang verwijderd en zijn de openslaande balkondeuren vervangen door een tweedelig, overhoeks geplaatst venster. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor en daartoe inwendig deels aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte Hollandse pan. De voorgevel wordt afgesloten door een kroonlijst, die versierd is met rank- en loofwerk en consoles in stuc, waarop een geprofileerde bakgoot rust. De voorgevel is vijf traveeën breed en symmetrisch van opzet. De gevel is geheel gepleisterd en wordt op de hoeken geleed door dubbele pilasterstellingen, die voorzien zijn van spiegels en kapitelen. De vensters zijn segmentboogvormig gesloten en hebben geprofileerd stuc lijstwerk met aan de bovenzijde rank- en loofwerk en rozetten in stuc. Het ingangsrisaliet in het midden bevat een bewerkte houten paneeldeur met zijlichten onder een rondboog met gekleurd glas-in-lood. De deur is omkaderd met stuc lijstwerk met sluitsteen. Hierboven bevindt zich een tweedelig, overhoeks venster met bovenlicht dat omkaderd is met stuc pilasters met spiegels, architraaf en driehoekig fronton. Inwendig nog van belang enkele geornamenteerde stuc plafonds en marmeren schouwen. Waardering HERENHUIS, gebouwd in een rijk gedecoreerde, eclectische stijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege de kwaliteit van de stuc decoraties. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Hereweg naast het Herewegviaduct in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.