Groningen B 9407
Willemstraat 2, 9725 JC te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd aan de noordzijde van de Willemstraat naast een ouder woningbouwcomplex uit 1866-1867 en daarvan gescheiden door een smalle gang, gebouwd in 1897 in opdracht van F. Hesse in een aardig versierdeambachtelijk-traditionele bouwstijl met eclectische stijlkenmerken. Het interieur is van ondergeschikt belang; de overdekte gang langs de oostgevel is niet van rijkswege beschermenswaardig. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag met zolderverdieping onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwart geglazuurde platte Friese pan. De gevel wordt afgesloten door een houten gootlijst met geprofileerde bakgoot, onderbroken door een gestucte kajuit met T-venster. De kajuit heeft aan weerszijden stuc wangen en is bekroond met een driehoekig fronton. De voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen boven een gepleisterde plint en is verlevendigd met gestucte hoekblokken en stuc dorpelbanden. In de voorgevel op de begane grond bevindt zich een groot driedelig venster met glas-in-loodbovenlichten en geprofileerd stuc lijstwerk; het middelste venster is iets verhoogd en bekroond met een stuc kroonlijst en gebogen tympaan met sluitsteen. De ingang in de oostelijke zijgevel bestaat uit een rijk bewerkte houten paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht. Waardering WOONHUIS, opgetrokken in een aardig versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het einde van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw door zijn situering aan het begin van de Willemstraat en in aansluiting bij een van rijkswege beschermenswaardig woningbouwcomplex een beeldbepalend element in zijn omgeving.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning MRS-aanv.