Groningen C 10437
Hereweg 31, 9725 AB te Groningen
Rabenhauptstraat 2, 9725 CD te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd op de hoek van de Hereweg en de Rabenhauptstraat, gebouwd in 1876 in opdracht van H. Meijer in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. De winkelpui met Art Nouveau-elementen werd aangebracht in 1907 in opdracht van G.B. Wortelboer. In 1972 werd een nieuwe dakkapel in het voordakschild geplaatst en werden de bestaande pannen vervangen door zwart geglazuurde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De deur in de zij-ingang aan de Rabenhauptstraat is vernieuwd. Ondanks deze wijzigingen heeft het gebouw zijn monumentale karakter goed behouden. Het gebouw is thans in gebruik als winkel met bovenwoning. Omschrijving Het forse gebouw is opgetrokken op een rechthoekige, diepe plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak met twee schoorstenen, belegd met zwart geglazuurde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De gevels worden afgesloten door een houten kroonlijst met een geprofileerde bakgoot. In het zijschild twee gestucte dakkapellen met gesneden houten ajour daklijst. De vier (raam)traveeën brede voorgevel en de negen (raam)traveeën brede zijgevel zijn opgetrokken uit rode baksteen. De achtergevel is witgepleisterd en voorzien van schijnvoegen. De symmetrische winkelpui heeft een hardstenen borstwering waarin de tekst 'Comestibles en grutterschwaren' is verwerkt en wordt aan weerszijden afgesloten door houten pilasters waarvan de linkertop is versierd met een druiventros en de rechter met een worst en een mes. Alle vensters zijn segmentboogvormig gesloten en hebben geprofileerd stuc lijstwerk met rijk versierde kuiven. In de zijgevel hebben de meeste ramen nog de oorspronkelijke zesruitsroedeverdeling. Boven de zij-ingang met extra brede kuif een opmerkelijk vormgegeven blind venster met in- en uitzwenkend stuc lijstwerk. Waardering Woonhuis met jongere winkelpui, gebouwd in een eclectische bouwstijl met uitbundig versierd stucwerk om de vensters en later aangebrachte winkelpui met Art Nouveau-elementen, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde en de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien is het gebouw als hoekpand een opvallend element in zijn omgeving.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.