Groningen C 10777
Hereweg 73, 9725 AC te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd in de deels uit negentiende-eeuwse bebouwing bestaande, westelijke gevelwand van de Hereweg, gebouwd in circa 1880 in een eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. In 1905 is het balkon boven de ingang aangebracht. De voortuin wordt omzoomd door een eenvoudig smeedijzeren hekwerk uit 1905. Rechts van de voorgevel bevindt zich een aangebouwd gangpoortje waarin een niet oorspronkelijke deur. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een hoog, afgeknot schilddak, gedekt met leien. Op de nok staan twee hoekschoorstenen met borden, voorzien van houten tandlijstjes. De gevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. De kroonlijst wordt onderbroken door een opgemetselde kajuit met balkondeuren en een gebogen tympaan op een architraaf. Het voordakschild bevat twee zinken oeil de boeufs en in het rechterzijschild is een grijs gestucte, recht afgesloten kajuit aangebracht. De symmetrisch opgezette gevel is vijf traveeën breed en wordt geleed door vier bakstenen pilasters. De voorgevel is boven de hardstenen plint opgemetseld uit roodbruine baksteen en verlevendigd met stuc dorpelbanden. De overige gevels zijn grijs gestuct en voorzien van schijnvoegen. De centrale ingangstravee bevat een fraai bewerkte houten paneeldeur met Art Nouveau-motieven met bovenlicht, die wordt bekroond door een gebogen tympaan in stuc. Hierboven bevindt zich een balkon met open balustrade op twee bewerkte stuc consoles. De vensters zijn rechtgesloten en worden bekroond door driehoekige tympanen op architraven in stuc. De voortuin wordt begrensd door een eenvoudig smeedijzeren hekwerk. Rechts van de gevel een aangebouwd gangpoortje, bekroond met een gebogen tympaan in stuc. Waardering WOONHUIS, met een aardige, eind negentiende-eeuwse eclectische lijstgevel, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de westelijke gevelwand van de Hereweg in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.