Groningen A 9007 A1
Groningen A 8638 A1
Korreweg 78, 9715 AE te Groningen
Korreweg 78 A, 9715 AE te Groningen
Balistraat 2, 9715 CT te Groningen
Balistraat 2 A, 9715 CT te Groningen

Omschrijving

Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Korreweg en de Balistraat in de Korrewegwijk, gebouwd in 1926 in opdracht van de dames Kremer, Alderts en Stütterheim naar ontwerp van de Groninger architect J.A. Boer in verstrakte Amsterdamse School-stijl met elementen van de Nieuwe Zakelijkheid. De voortuin wordt omzoomd door lage bakstenen muurtjes en penanten met ijzeren buizen en ijzeren siermotieven uit de bouwtijd. Het gebouw is thans nog steeds bewoond. Omschrijving:Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm vierkante plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak met zinkafdekking. De gevels zijn opgetrokken uit rode gesinterde baksteen en rode perssteen. De scheiding tussen de twee percelen is in de architectuur van de voorgevel aangegeven middels een halfrond gemetselde, iets boven het dak uitstekende penant, waarin de rookkanalen zijn aangebracht. In het midden op de eerste verdieping zijn balkons met schuifdeuren en gemetselde borstweringen aangebracht onder luifels van betonplaten. De linker luifel rust op een gemetselde vierkante kolom. Het rechter balkon sluit aan bij het vooruitspringende kubusvormige hoekgedeelte van rode perssteen. Dit hoekgedeelte heeft aan de balkonkant een afgeronde hoek over twee bouwlagen waarin smalle glas-in-loodramen zijn gevat tussen bolvormige betonnen elementen. Op de hoek met de Balistraat zijn omlopende vensters geplaatst en op de bovenste verdieping bevindt zich een balkon met een betonnen luifel. De karakteristieke voordeuren zijn in de oostelijke zijgevel aan de Balistraat in een portiek geplaatst met aan weerszijden omlopende vensters onder een betonnen luifel. Hierboven zijn glas-in-lood bovenlichten in het muurwerk geplaatst. Alle regelmatig over het geveloppervlak geplaatste twee- en driedelige vensters zijn rechtgesloten en hebben bolgezette houten kozijnen. De achtergevel bevat de oorspronkelijke indeling met regelmatig over het geveloppervlak aangebrachte vensters en verspringende balkons. De voortuinafscheiding bestaat uit lage bakstenen muurtjes en penanten met ijzeren buizen en ijzeren siermotieven. Inwendig is de oorspronkelijke structuur en indeling zeer goed bewaard gebleven. Van belang onder meer zijn de oorspronkelijke paneeldeuren met glas en horizontale roeden, zwart/rood en zwart/turkooize betegelde schouwen en kastdeuren met gekleurd glas-in-lood en de gemetselde schouw met halfronde bakstenen penant op de bovenste verdieping. Waardering WONINGCOMPLEX, met een zorgvuldige architectonische vormgeving in verstrakte Amsterdamse School-stijl met elementen van de Nieuwe Zakelijkheid, typisch voor de architectuur van de jaren twintig, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, zijn uniciteit en gaafheid en vanwege de kwaliteit van het ontwerp, dat mag worden beschouwd als een van de hoogtepunten in het oeuvre van de Groninger architect J.A. Boer. Bovendien vormt het gebouw door zijn situering op een hoek en met zijn voorgevel gericht naar het Bernoulliplein een waardevol architectonisch element in de omgeving.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok MRS-aanv.

Functionalisme