Groningen A 12848
Oosterhamrikkade 66 1, 9714 BG te Groningen
Oosterhamrikkade 66 3, 9714 BG te Groningen
Oosterhamrikkade 66 4, 9714 BG te Groningen
Oosterhamrikkade 66 5, 9714 BG te Groningen
Oosterhamrikkade 66, 9714 BG te Groningen

Inleiding

Zwembad, genaamd het Noorderbad, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Oosterhamrikkade en de Diephuisstraat, gebouwd in 1933 als overdekt openbaar zwembad naar ontwerp van de Groninger architect J.A. Boer in een kubistische bouwstijl. De zuidoostgevel is deels in de rooilijn geplaatst; de noordoostgevel daarentegen steekt circa acht meter door de zuidwest-rooilijn van de Diephuisstraat, waardoor de verbreding daarin aan de zuidzijde wordt afgeschermd en er ter plaatse een binnenruimte is ontstaan.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond uit rode perssteen en telt twee bouwlagen. De onderdelen zijn met platte daken en een flauw zadeldak (zwemzaal) afgedekt. Op de zuidoosthoek is een uitnodigende toegang met bloktrap gesitueerd. Een strakke en dunne betonluifel sluit een diep portiek af. Aan de zuidkant is het portiek afgeschermd met een palissade van betonstroken met daartussen, een iets verdiept geplaatste borstwering van baksteen met bovenlichten. Op verdiepingsniveau zijn de gevels, ter plaatse van de hoek, haaks ingezwenkt en voorzien van een toren. Deze bezit aan de top een decoratie van verticale baksteenstroken met uitstekende betonelementen als blokken en vlakke platen. Een dergelijke decoratie werd eveneens boven op een van de 'hoek'gevels en tegen een schoorsteen aangebracht. De gevels zijn op de verschillende niveau's van vensterreeksen voorzien. In de zuidwest-gevel op de verdieping en aan de zuidoostzijde in de begane grond zijn de vensters gescheiden door bakstenen muurdammen. De overige vensters zijn 'stroken' in het muurwerk, voorzien van stalen ramen. De platte bouwdelen zijn langs de gevels omlijst met een dunne daktrim, en aan de zuidoostzijde met een (moderne) houten daklijst. De zwemzaal is afgedekt met een flauw hellend zadeldak

Waardering

Openbaar zwembad, ontworpen in 1933 door de Groninger architect J.A. Boer in een expressionistische bouwtrant, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde; vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp alsmede vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de stedebouw; vanwege zijn stedebouwkundige situering op een plaats die H.P. Berlage in zijn uitbreidingsplannen voor de gemeente Groningen bestemd had voor een opvallend ontworpen, openbaar (kerk)gebouw.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Overdekt zwembad

Functionalisme