Groningen A 4741
Groningen A 4020
Eyssoniusstraat 33 a, 9714 BR te Groningen
J.C. Kapteynlaan 62 a, 9714 CT te Groningen
J.C. Kapteynlaan 64 a, 9714 CT te Groningen
Bernoulliplein 15 A, 9714 BT te Groningen

Omschrijving

Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit gevarieerd vormgegeven étagewoningen, gesitueerd aan weerszijden van het Bernoulliplein en de Korreweg met om de hoek doorlopende bouwblokken aan de J.C. Kapteynlaan en de Eyssoniusstraat, gebouwd in opdracht van de firma H. Koster in vier bouwfasen in de jaren 1925-1928 naar ontwerp van de Groninger architect J.A. Boer in de stijl van de Amsterdamse School met elementen van de Nieuwe Zakelijkheid.

I. Noordwestelijke kop van het zuidwestelijke huizenblok, aan de Korreweg met korte zijden aan de Eyssoniusstraat en Bernoulliplein. Gebouwd in 1925 in opdracht van B. Venema.

II. Noordwestelijke kop van het noordoostelijke huizenblok, aan de Korreweg met korte zijden aan het Bernoulliplein en J.C. Kapteynlaan. Gebouwd in 1927 in opdracht van de Fa. H. Koster.

III. West Bernoulliplein. Gebouwd in 1928 in opdracht van de Fa. H. Koster.

IV. Oost Bernoulliplein .Gebouwd in 1928 in opdracht van de Fa. H. Koster.

Omschrijving

Het omvangrijke en gevarieerd vormgegeven woningcomplex is gesitueerd rondom een in hoofdvorm groot vierkant plein - het Bernoulliplein - waarvan de zuidoosthoek en de zuidwesthoek zijn afgeschuind en bestaat uit vier bouweenheden, die uit aaneengesloten bebouwing van afwisselend twee en drie bouwlagen bestaan onder zadeldaken, Mansarde-daken en platte daken. Door de afgeschuinde hoeken is een U-vormige ruimte ontstaan. De zuidelijke wand is in het midden geopend via een korte straat, die uitkomt in de Petrus Driessenstraat en een zichtas vormt naar het scholencomplex van de M.T.S./Ambachtsschool. De hoekblokken tellen drie bouwlagen onder een plat dak. In de gebogen wanden aan weerszijden zijn tevens elementen verwerkt die ontleend zijn aan de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, zoals de inpandige balkons op de verdiepingen onder strakke, doorlopende betonnen luifels aan de oostzijde. In de hoek van de zuidoostelijke wand is, op de plaats waar het bouwdeel van twee bouwlagen onder een kap overgaat in het bouwdeel van drie bouwlagen met platte daken, een rond, torenachtig uitbouwsel geplaatst van vier bouwlagen onder een plat dak. Het doorbreekt het sterk horizontale karakter van de wanden. Elke bouwlaag bevat een gebogen erkervenster met een deels nog aanwezige stalen roedeverdeling. De toren is voorzien van een brede hoge schoorsteen, die gedecoreerd is met een dubbele, gebogen betonlatei. De twee blokken aan de noordwand van het plein ter weerszijden van de Korreweg zijn gericht op de Korreweg en het Bernoulliplein en hebben een nadrukkelijk accent gekregen door kubische en torenachtige uitbouwsels van vier bouwlagen op de beide hoeken. De langgerekte middenwand van het oostelijke bouwblok telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een doorlopend zadeldak, dat in opgaande lijn doorloopt in de hoger opgaande zadeldaken van de blokken op de hoeken die drie bouwlagen tellen. Alle daken zijn belegd met een helderrode opnieuw verbeterde Hollandse pan. De gevels zijn opgemetseld uit bruinrode baksteen en worden sterk horizontaal geleed door doorlopende betonplaten boven de verdieping en brede erkervensters. De begane grond bevat driezijdige erkervensters waarvan de zijlichten bezet zijn met twee horizontale roeden (hier en daar nog aanwezig). De bovenlichten van de deuren zijn in het muurwerk boven de lateien geplaatst en worden in tweeën gedeeld door een betonnen penant. De zolderverdieping bevat een langgerekte vensterstrook met liggende vensters, gevat in brede houten kozijnen, die bij de aansluiting op de hogere hoekgedeelten een halfronde beëindiging hebben gekregen, die is ingevuld met glas-in-lood. Een rechthoekig bouwdeel met een plat dak met staande vensters markeert vervolgens de overgang naar de halfrond uitgebouwde hoekpartijen over twee bouwlagen. Op de bovenste verdieping bevinden zich balkons onder de ronding van het dak met fors overstek. De vormgeving van het westelijke blok verschilt slechts in details van het oostelijke blok. De hoekblokken zijn plastischer uitgewerkt en verschillend uitgewerkt. Zij tellen vier bouwlagen en bestaan uit kubisch uitgebouwde delen onder een plat dak. In de rondingen hiertussen zijn brede vierdelige vensters geplaatst, die over twee bouwlagen doorlopen en op de derde bouwlaag een balkon bevatten onder een fors uitstekend kapdeel. De lange middenwand tussen de hoekblokken bestaat uit twee bouwlagen onder een Mansarde-dak.

Waardering

WONINGCOMPLEX, gebouwd in 1925-1928 en uiterst gevarieerd vormgegeven in de stijl van de Amsterdamse School met elementen van de Nieuwe Zakelijkheid naar ontwerp van de Groninger architect J.A. Boer, stedebouwkundig opmerkelijk gesitueerd rondom het Bernoulliplein, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede vanwege de opmerkelijke stedebouwkundige organisatie en de bijzondere ontwikkeling in het stedebouwkundig denken als reactie op de vormgeving van de M.T.S/Ambachtsschool alsmede vanwege de esthetische en architectonische kwaliteiten van het ontwerp, dat een van de hoogtepunten vormt in het oeuvre van de architect.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woningbouwcomplex

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woningbouwcomplex