Groningen A 8490 A1
Groningen A 8490 A6
Nieuwe Ebbingestraat 177 A, 9715 BC te Groningen
Nieuwe Ebbingestraat 177 B, 9715 BC te Groningen
Nieuwe Ebbingestraat 179 A, 9715 BC te Groningen
Nieuwe Ebbingestraat 179 B, 9715 BC te Groningen

Omschrijving

Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit drie beneden- en zes bovenwoningen, markant gesitueerd op de hoek van de Nieuwe Ebbingestraat, de Rodeweg en de Bedumerweg, gebouwd in 1931 in opdracht van O.J. Bos naar ontwerp van de Groninger architect J. Prummel in een verstrakte versie van de Amsterdamse School. De woningen zijn thans nog als zodanig in gebruik. Het ronde hoekgedeelte aan de Bedumerweg heeft een bakstenen muurtje met ijzeren buizen. Omschrijving Het markante gebouw is opgetrokken op een driehoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De iets hoger opgetrokken hoektraveeën zijn afgedekt met zink; de lange middenwand is afgedekt met een rij daktegels. De onderste helft van de begane grondverdieping is opgetrokken uit bruinroze baksteen en afgesloten met een brede, iets vooruitspringende rollaag; hierboven zijn de gevels opgetrokken uit gele baksteen. De rechtgesloten vensters zijn ritmisch over het gevelvlak verdeeld en hebben gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten. De voorgevel is geleed door trapeziumvormige erkers over twee bouwlagen op de eerste en tweede verdieping. Het afgeronde hoekgedeelte aan de Bedumerweg van twee traveeën breed heeft over drie bouwlagen brede gebogen vensters met gekleurd glas-in-lood en kreeg een extra accent in de vorm van een boven het platte dak uitstekende bakstenen penant tussen de vensterpartijen. Waardering Woningcomplex, bestaande uit drie beneden- en zes bovenwoningen, gebouwd in een karakteristieke, verstrakte versie van de Amsterdamse School-stijl naar ontwerp van de Groninger architect J. Prummel, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege zijn belang voor het oeuvre van de architect. Bovendien is het gebouw door zijn situering op de hoek van drie straten een belangrijk architectonisch element in zijn omgeving.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok MRS-aanv.