Aweg 44, 9718 CX te Groningen

Omschrijving

Inleiding PAKHUIS, met het aangrenzende pakhuis op nr. 43 gesitueerd aan de Aweg en het Hoendiep, gebouwd in 1884 als korenpakhuis blijkens ingemetselde gevelsteen in de voorgevel in opdracht van J.G. Louman. Het gebouw is thans in gebruik als bedrijfsruimte. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt vier bouwlagen onder een zadeldak achter een verhoogde top. De drie traveeën brede voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen en heeft een hardstenen plint. De middelste travee bevat houten hijsdeuren en tegen de geveltop is een hijsbalk aangebracht. De gevelhoeken zijn tot lisenen uitgemetseld en de middelste travee heeft dezelfde dikte gekregen, waardoor de raamtraveeën iets terug liggen. De lisenen zijn voorzien van bepleisterde speklagen. De ramen en hijsdeuren zijn segmentboogvormig gesloten; in de hoogste verdieping twee gietijzeren rozetvensters. Onder de hijsbalk is de naam van het pakhuis 'Overijssel' geschilderd. Waardering PAKHUIS, opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen en in het bijzonder de negentiende-eeuwse graanhandel.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis