Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
485202
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82762/40
Kadastrale aanduiding
Groningen C 6535
Groningen C 6537
Groningen C 6013
Groningen C 6539
Groningen C 6538
Groningen C 6536
H.W. Mesdagstraat 20, 9718 HH te Groningen
H.W. Mesdagstraat 22, 9718 HH te Groningen
H.W. Mesdagstraat 24, 9718 HJ te Groningen
H.W. Mesdagstraat 26, 9718 HJ te Groningen
H.W. Mesdagstraat 28, 9718 HJ te Groningen
H.W. Mesdagstraat 30, 9718 HK te Groningen

Omschrijving

Inleiding

WONINGCOMPLEX, bestaande uit een reeks van zes aaneengeschakelde herenhuizen, onderdeel uitmakend van de gesloten zuidelijke gevelwand van de H.W. Mesdagstraat in het hart van de rond de eeuwwisseling aangelegde Schildersbuurt, gebouwd in 1908 in opdracht van F. Roffel naar ontwerp van de Groninger architect G. Hoekzema Kzn. in de stijl van de overgangsarchitectuur. De woningen zijn thans nog in gebruik als woningen.

Omschrijving

Het huizenblok bestaat uit een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak en de woningen zijn opgetrokken vanuit rechthoekige plattegronden. Uniform opgezette reeks met sterk gevarieerde gevels van de individuele woningen. De deurtraveeën worden afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot op klossen. De gevels zijn afwisselend opgetrokken uit gele, witte en oranjekleurige verblendsteen en rode perssteen en hebben een hardstenen plint. Het souterrain van nrs. 28 en 30 is gestuct en voorzien van schijnvoegen en afgesloten met een geprofileerde lijst. De gevelwand wordt verder gekenmerkt door een rijkelijke toepassing van dorpelbanden van gekleurde baksteen, houten erkers, balkons en loggia's met gemetselde balustrades. De vensters zijn afwisselend rechtgesloten of rondboog- en segmentboogvormig gesloten met strekken, ontlastingsbogen en rollagen van gekleurde baksteen. Sommige vensters hebben bovenlichten met glas-in-lood. Erg karakteristiek zijn de trappenhuisvensters boven de toegangen met een waaiervormige of rondboogvormige roedeverdeling, ingevuld met gekleurd glas. De bel étage-vensters van nrs. 20 en 24 hebben bewerkte hardstenen borstweringen en vensterbanken op consoles. De indeling van de achtergevels, opgetrokken uit rode baksteen, is nog oorspronkelijk met rechthoekige serres op houten stiepen; de serre op nr. 30 is verwijderd.

Waardering

Woningcomplex, bestaande uit zes aaneengeschakelde herenhuizen, gebouwd in een voor de periode rond de eeuwwisseling gangbare overgangsarchitectuur naar ontwerp van de Groninger architect G. Hoekzema Kzn., van algemeen belang vanwege zijn stedebouwkundige, cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1908
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
MRS-aanv.
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hoekzema Kzn, G. ; Stad Groningen
architect / bouwkundige / constructeur
MRS-aanv.