Groningen C 7264
Kraneweg 74, 9718 JV te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de uit overwegend herenhuizen van rond de eeuwwisseling bestaande, gesloten zuidelijke gevelwand van de Kraneweg, gebouwd in 1913 in opdracht van T.F. Hund Gebhard naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in Overgangsstijl. In 1950 is het gebouw inwendig verbouwd tot meisjesschool, later tot collegezalen ten behoeve van de universiteit en daartoe inwendig deels aangepast. Het gebouw is thans in gebruik als kamerverhuurbedrijf en kantoor. De moderne aanbouw met gang aan de achtergevel valt buiten de bescherming. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een Hollandse pan. In het voordakschild een vijfzijdige dakkapel, belegd met pannen en een piron. De voorgevel is asymmetrisch van opzet: een risalerende travee met erker en balkon links en een rechtertravee met de ingang en twee vensters. De voorgevel heeft over de volle breedte een hoge hardstenen plint en is opgetrokken uit roodbruine baksteen. In de linkertravee bevindt zich een halfronde erker met drie vensters waarboven een inpandig balkon met natuurstenen balustrade. Dit travee is in een topgevel uitgemetseld met maaswerk, natuursteenafdekking, een natuurstenen top en drie gepaarde vensters. De topgevel is versierd met drie bewerkte smeedijzeren muurankers. De vensters zijn rechtgesloten en hebben natuurstenen vensterbanken, kalven, behakte lateien en waaiervormige strekken. De ingang bestaat uit een houten paneeldeur met tweedelig glas-in-loodbovenlicht en hardstenen stoep. De rechtertravee wordt afgesloten door een gemetseld decoratief fries en een houten bakgoot op klossen. Boven de afgeschuinde hoek rechts is op de eerste verdieping een rechthoekige erker geplaatst, die rust op twee trapsgewijs verlopende, bewerkte natuurstenen consoles. Ter hoogte van de kap wordt dit hoektravee bekroond door een zeszijdig torentje met een zinken koepeldak met een piron. De achtergevel bevat aan de westkant een serre met segmentboogvormige omlijsting en bewerkte pilasters van kunstzandsteen. Aan de oostkant is een driezijdige erker uitgebouwd met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten en kwartronde glazen zijruiten. Inwendig onder meer van belang de hal met witmarmeren lambrizering, geornamenteerde stuc randen in de wanden, glazen tochtdeur met geslepen glas in de zij- en bovenlichten, het nog oorspronkelijke deel van de gang en het houten trappenhuis met groot gekleurd glas-in-lood venster. Waardering Herenhuis, ontworpen in Overgangsarchitectuur door de Groninger architect G. Nijhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, vanwege de verfijnde uitvoering van het ontwerp en de materiaalkeuze en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in zijn omgeving.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Nijhuis, G. ; Stad Groningen