Taco Mesdagplein 7, 9718 KE te Groningen
Taco Mesdagplein 7 1, 9718 KE te Groningen
Taco Mesdagplein 7 2, 9718 KE te Groningen
Taco Mesdagplein 7 3, 9718 KE te Groningen
Taco Mesdagplein 7 4, 9718 KE te Groningen
Taco Mesdagplein 7 5, 9718 KE te Groningen

Omschrijving

Inleiding POORT met beelden en reliëfs in de gevel van het kantoorgebouw van de voormalige socialistische coöperatieve bakkerij 'De Toekomst' uit 1913. Het kantoorgebouw is ontworpen door de Amsterdmanse architecten Z. Gulden & M. Geldmaker. De beelden en het fries, die de arbeid symboliseren, zijn vervaardigd door de Groninger beeldhouwer A. van der Lee. Omschrijving Rechthoekige poort met zandstenen omlijsting waarbij op decoratieve wijze aan weerszijden op de hoeken twee beelden in de vorm van mansfiguren met gereedschap zijn uitgebeeld: links een industrie-arbeider met voorhamer, rechts een landarbeider met schop. Boven de poort bevindt zich een verhoogd rechthoekig fries van zandsteen waarop in het midden een stralende zon en zes naakte figuren zijn uitgebeeld. Waardering Rijk gebeeldhouwde poort, onderdeel van het kantoorgebouw van de voormalige socialistische coöperatieve bakkerij 'De Toekomst', van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische waarde en vanwege de gaafheid en de uniciteit (op regionaal niveau) van de decoraties en vanwege zijn betekenis voor de sociale geschiedenis van de sociaal-democratische arbeidersbeweging.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Gulden, Z. ; Stad Groningen