Groningen K 2300
Westersingel 19 3, 9718 CA te Groningen
Westersingel 19 1, 9718 CA te Groningen
Westersingel 19 2, 9718 CA te Groningen
Westersingel 19 a, 9718 CA te Groningen

Inleiding

HERENHUIS, oorspronkelijk bestaande uit een beneden- en een bovenwoning, gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Westersingel, gebouwd in 1888 in opdracht van M. Kuipers in neo-Renaissancestijl. Het interieur is vanwege verbouwingen van ondergeschikt belang. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor met bovenwoningen.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond uit roodbruine baksteen en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte gegolfde Friese pan. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot op klossen en consoles. De gemetselde kajuit tegen het voordakschild met T-venster heeft stuc pilasters op de hoeken en rolwerk. De vier (raam)traveeën brede voorgevel heeft een hardstenen plint, vensterborstweringen met facetten in stuc en op de hoeken lisenen. De gevel, waarvan de twee middelste traveeën iets risaleren, is verlevendigd met stuc dorpelbanden. Op de begane grond twee bewerkte, dubbele paneeldeuren met bovenlichten. Deze zijn, evenals de vensters op de begane grond segmentboogvormig gesloten met stuc aanzet- en sluitstenen. De begane grondverdieping wordt afgesloten door een geprofileerde stuc cordonlijst. De vensters op de eerste verdieping zijn rechtgesloten met bovenlichten en hebben rondbogen met geprofileerd stuc lijstwerk met sluitstenen; de boogtrommels met terracotta zijn versierd met goudkleurig beschilderd rankwerk. Onder de vensters zijn verdiept liggendeborstweringen in stuc met diamantkoppen. Op de tweede verdieping T-vensters met segmentboogvormige ontlastingsbogen en stuc aanzet- en sluitstenen.

Waardering

Herenhuis, ontworpen in een laat negentiende-eeuwse, monumentale neo-Renaissancestijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Bovendien is het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Westersingel in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.