Groningen C 7267
Hoendiepskade 6, 9718 BD te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de overwegend uit negentiende-eeuwse bebouwing bestaande gesloten zuidwand van de Hoendiepskade, gebouwd in 1913 in opdracht van U.J. van Lessen naar ontwerp van de Groninger architecten A.Th. van Elmpt en G. Nijhuis in Overgangsarchitectuur. Sinds 1970 is het gebouw in gebruik als kinderdagverblijf en daartoe inwendig aangepast. De latere uitbreiding aan de achterzijde is van bescherming uitgesloten. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een samengesteld dak (schilddak, zadeldak en plat dak), dat belegd is met een zwart geglazuurde Hollandse pan en twee hoge hoekschoorstenen heeft. De asymmetrisch opgezette voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen op een gesinterd trasraam. De ingang omvat een bewerkte houten paneeldeur met halfrond bovenlicht in een rondboogportiek, dat omlijst is met blokken natuursteen. Op de begane grond twee brede driedelige vensters, waarvan de constructieve onderdelen, vensterbanken, kalven en negblokken in natuursteen zijn uitgevoerd. Op de verdieping een brede rechthoekige erker met lessenaarsdak op vier bewerkte natuurstenen consoles en hiernaast een houten loggia met inpandig balkon en houten balustrade. De ingangstravee heeft een topgevel met natuursteenafdekking, waarin een vierdelig venster met roedeverdeling, waarvan de twee middelste vensterdelen overhoeks zijn geplaatst. In het portiek is een eerste steen ingemetseld met de tekst: 'M.J. van L. 1913'. Waardering Herenhuis, gebouwd in een voor de periode rond 1910 gangbare Overgangsarchitectuur, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, alsmede vanwege de ambachtelijke uitvoering van het ontwerp en de toegepaste materialen en vanwege zijn betekenis voor het oeuvre van de Groninger architecten A.Th. van Elmpt en G. Nijhuis.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Elmpt, A.Th. van ; Stad Groningen