Groningen C 11515
Groningen C 11514
Willem Barentzstraat 1, 9718 BC te Groningen
Willem Barentzstraat 5, 9718 BC te Groningen
Willem Barentzstraat 3, 9718 BC te Groningen
Hoendiepskade 24 1, 9718 BG te Groningen

Inleiding

OLIEFABRIEK MET DIRECTEURSWONING, deels vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Hoendiepskade en de Willem Barentzstraat, gebouwd in 1911 in opdracht van W.J. Roelfsema Pzn. als stoomoliefabriek met pakhuis, kantoren en een aangebouwde directeurswoning naar ontwerp van de Groninger architect M.G. Eelkema in Overgangsarchitectuur. In de voorgevel eerste steen: "PRR 1911". In 1966 is het magazijngedeelte veranderd in een showroom en zijn drie vensters op de begane grond gewijzigd. Het woonhuis is thans nog steeds in gebruik als woonhuis en heeft een gaaf bewaard gebleven interieur.

Omschrijving

Het bedrijfsgedeelte is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond uit roodbruine baksteen en telt drie bouwlagen onder een plat dak, bekroond door een brede houten goot met overstek op klossen. De hoek is op de begane grond en op de tweede verdieping afgeschuind. Op de hoeken staan gemetselde penanten met natuursteenafdekking. Op de eerste verdieping is op de hoek een halfronde erker uitgebouwd waarvan de voet rust op twee zware natuurstenen consoles, waarin twee liggende naakte mannnenfiguren zijn uitgebeeld. Boven de erker een loggia met gemetselde, open balustrade. De voorgevel is vier (raam)traveeën breed. Alle regelmatig over het geveloppervlak verspreide vensters zijn rechtgesloten met strekken en natuurstenen negblokken en hebben bovenlichten met een roedeverdeling. De zijgevel met opslag- en expeditieruimte bezit op de begane grond een brede houten luifel die met ijzeren stangen aan de gevel is bevestigd. Hieronder twee oorspronkelijke houten schuifdeuren over een rail ter hoogte van het trasraam. In de linker travee op de verdiepingen houten hijsdeuren waarboven een smal houten trijshuisje. Het aangebouwde woonhuis is eveneens uit roodbruine baksteen opgetrokken boven een hardstenen plint en telt twee bouwlagen onder een samengesteld dak (schilddak en zadeldak), belegd met een zwart geglazuurde platte Friese pan. De linker travee met de hoofdingang is opgemetseld tot een topgevel met vlechtingen en natuursteenafdekking; in de topgevel een rondvenster. De voordeur is in een portiek geplaatst met natuurstenen kalf en een omlijsting van natuurstenen blokken en glas-in-lood zijlichten en bovenlicht. Boven het portiek een gebogen natuurstenen timpaan, versierd met een voorstelling van spelende kinderen met kransen in reliëf. De rechter travee heeft een halfrond uitgebouwde erker waarboven een loggia met rondbogen en een gemetselde balustrade. De gevel van deze travee wordt afgesloten door een houten bakgoot op klossen. In het voordakschild een oorspronkelijke houten dakkapel. In de zijgevel een groot, rechthoekig glas-in-loodvenster en aan de achtergevel een rechthoekige houten serre met glas-in-lood bovenlichten. In het qua indeling en uitmonstering gaaf bewaarde interieur zijn onder meer van belang de hal met parketvloer en trappenhuis met glas-in-loodvenster en de kamers en suite op de begane grond met fraai bewerkte eikenhouten betimmeringen, lambriseringen en bewerkte schuifdeuren en plafonds met langs de randen een console-achtige houten omlijsting met beschilderde plafondvelden.

Waardering

Oliefabriek met directeurswoning met gaaf bewaard gebleven interieur, zorgvuldig vormgegeven in een bouwstijl, gangbaar voor de periode kort na de eeuwwisseling, naar ontwerp van de Groninger architect M.G. Eelkema, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn betekenis voor de sociaaleconomische geschiedenis van de stad Groningen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid

Eelkema, M.G. ; Stad Groningen