Groningen R 2273
Van Heemskerckstraat 75, 9726 GH te Groningen

Omschrijving

Inleiding DIRECTEURSWONING, vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote tuin met oud geboomte, gebouwd in 1915 in opdracht van het bestuur van de Coöperatieve Friesch-Groningsche Beetwortelsuikerfabriek naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in een traditionele bouwtrant met invloeden van de Um 1800-stijl. De villa hoort al lang niet meer bij de suikerfabriek en is daar later van gescheiden door de westelijke ringweg. Hoewel het gebouw inwendig deels is aangepast toen er in de jaren zestig een mytylschool in kwam - onder andere door het aanbrengen van een glazen lift in het trappenhuis - zijn een aantal onderdelen van het interieur in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het gebouw is thans in gebruik als tot opvangtehuis. Omschrijving Het deels onderkelderde gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm vierkante plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een rood geglazuurde verbeterde Hollandse pan en rode pironnen op de nokken. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot op klossen. Op het zuidwestelijke dakvlak een hoge vernieuwde schoorsteen. In alle dakschilden karakteristieke driedelige en enkele houten dakkapellen met gebogen frontons. De gevels zijn op de begane grond opgetrokken uit roodbruine baksteen; de verdiepingen zijn grijsgestuct. De voorgevel heeft een vooruitspringend risaliet. De vensters op de begane grond hebben segmentbogen met rollagen en natuurstenen aanzet- en sluitstenen. De bovenlichten hebben een fijnmazige roedeverdeling en zijn ingevuld met gekleurd glas-in-lood. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten. Alle vensters hebben paren groen-wit-rood geschilderde houten luiken in de onderhelft. De ingang bevindt zich in een portiek in de noordoostelijke zijgevel met trap en glazen afdak, geschraagd door houten kolommen. Aan de zuidwestelijke gevel een aangebouwde vijfzijdige serre met dubbele openslaande deuren en hierboven een balkon met houten balkonhek. Inwendig zijn delen van de oorspronkelijke structuur, indeling en aankleding bewaard gebleven. Van belang onder meer de marmeren lambrizeringen van de hal, de tochtdeur met gekleurd glas-in-lood, de eikenhouten vensters en betimmeringen in het voormalige kantoorvertrek, het glas-in-lood in de bovenlichten van alle vensters (paars glas met medaillons in het midden) en het houten trappenhuis met bewerkte houten balustrade en houtsnijwerk bij de beëindigingen in de vorm van een vleermuis en een zeearend. Waardering DIRECTEURSWONING, gebouwd in een traditionele bouwtrant met invloeden van de Um 1800-stijl naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de opmerkelijke gaafheid van het exterieur. Bovendien is het gebouw door zijn oorspronkelijke bestemming als fabrikantenvilla bij de suikerfabriek van betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.