Groningen AD 4
Paddepoelsterweg 11, 9738 TE te Groningen

Omschrijving

Inleiding BOERDERIJ, genaamd Hunzeroord, kop-romp-type, vrijstaand gesitueerd op een groot, deels omgracht erf met geboomte nabij het Van Starkenborghkanaal en evenwijdig aan een oude uitvalsweg naar Wierum en Adorp, gebouwd in 1836 als boerderij annex zomerverblijf in opdracht van de bekende Groninger hoogleraar in de natuurwetenschappen Sibrandus Stratingh (1785-1841) in een landelijk aandoende, ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische stijlkenmerken. In de gracht van Hunzeroord maakte Stratingh in 1840 een proefvaart van de door hem ontwikkelde electrische motorboot. De boerderij is zes generaties lang in het bezit geweest van dezelfde pachtersfamilie. Het gebouw is in 1993-1994 verbouwd tot woonhuis en daartoe inwendig deels aangepast. Omschrijving Het geheel witgepleisterde voorhuis is opgetrokken op een vierkante plattegrond en telt één bouwlaag onder een ver uitkragend schilddak, dat met riet is gedekt. De uitkragende dakdelen rusten op vijf houten zuilen die bekroond worden door kapitelen met eierlijsten. De zuilen rusten op zandstenen basementen. De zuilen zijn ingekort en hebben een bakstenen ondermetseling. In het voordakschild is in de rieten kap een houten balkon uitgespaard met houten openslaande balkondeuren en een karakteristiek houten balkonhek met een waaier- en ruitvormig patroon onder een rieten afdak in de vorm van een lessenaarsdak. Onder het balkon is de naam 'Hunzeroord' vermeld. Dit dakdeel rust op twee houten kolommen. De zijdakschilden bevatten twee met riet gedekte gebogen dakkapellen met vensters die rondboogvormig zijn gesloten. De voorgevel van het voorhuis is twee raamtraveeën breed; de zijgevels zijn eveneens twee raamtraveeën breed. Alle vensters van het voorhuis zijn rechtgesloten met een rondboogvormig bovenlicht in Empire-stijl.De overgang tussen voorhuis en schuur is eveneens witgepleisterd. De hoofdtoegang is in de noordelijke zijgevel geplaatst op de plaats waar de gevel een sprong maakt en bevat een houten paneeldeur met bovenlicht met een waaiervormige houten roedeverdeling. De deur is gedecoreerd met een klopper in de vorm van een leeuwekop met ring. De zijgevels van het overgangsdeel bevatten rechtgesloten vensters met bovenlichten. De aangebouwde kapschuur is met oorspronkelijk zwart geglazuurde pannen, rode mulden pannen en met riet gedekt. De zijgevels zijn witgepleisterd en voorzien van een zwart geteerde plint en bevatten kleine, rechthoekige houten raampjes. De achtergevel van de schuur is opgemetseld van rode baksteen en niet gepleisterd. De achtergevel bevat een grote, dubbele houten schuurdeur en een kleinere deur met bovenlicht en rollagen. in het midden zijn een drietal houten rondboogvormige stalraampjes geplaatst. Op de hoeken zijn kleine gietijzeren stalraampjes geplaatst die segmentboogvormig zijn gesloten. Ten zuiden van het halsgedeelte staat een deels vrijstaande stookhut van rode baksteen met schouwtje van één bouwlaag onder een zadeldak. Het muurwerk van de stookhut is grotendeels vernieuwd. Hierin zijn liggende, segmentboogvormig gesloten gietijzeren vensters met een roedeverdeling geplaatst. Origineel is de zuidgevel met schouwtje. Inwendig nog van belang de balkenplafonds van de vertrekken in kop en halsgedeelte, de oorspronkelijke paneeldeuren en glasen deuren met een roedeverdeling, de houten bedstedenwand in de kamer aan de noordzijde en de driedelige deurpartij, waarvan één een schijndeur is, in de slaapkamer op de verdieping van het voorhuis. Waardering BOERDERIJ, van het kop-romp-type, genaamd Hunzeroord, gebouwd in 1836 als boerderij annex buitenhuis van de Groninger hoogleraar Sybrandus Stratingh, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische, landschappelijke en architectuurhistorische waarde, vanwege zijn typologische zeldzaamheid en vanwege het belang van het gebouw in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving ten noordwesten van de stad Groningen.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij MRS-aanv.