Groningen K 3324
Akerkhof 29, 9712 BB te Groningen

Inleiding

WINKEL MET INTERIEUR EN BOVENWONING, markant gesitueerd in de gesloten noordelijke gevelwand van het Akerkhof noordzijde op de hoek met de Akerkstraat tegenover de der Aakerk, gebouwd in 1900 als bankkantoor naar ontwerp van de Groninger architect A. Th. van Elmpt in een eclectische bouwstijl met kenmerken van de neogotiek en van de Art Nouveau-stijl. Het gebouw kreeg in 1917 een nieuwe functie als chocolaterie waartoe op de begane grond een raam- en deurkozijn werd verplaatst. Het uit 1917 stammende interieur verkeert nog geheel in oorspronkelijke staat.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een grijze kruispan. De zolderverdieping heeft een opgemetselde hoektoren, waarvan het dak is belegd met leien. De voorgevel wordt afgesloten door een overkragende, geprofileerde houten bakgoot op houten consoles, waartussen een gemetseld fries is aangebracht. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen en hebben hardstenen dorpelbanden. De winkelpui heeft een hardstenen borstwering en bevat aan weerszijden gemetselde halfzuilen met hardstenen speklagen op een hardstenen sokkel en gebeeldhouwde kapitelen. De pui heeft een bewerkte houten winkeldeur met glas en een etalagevenster met een sierlijke roedeverdeling. De pui wordt afgesloten door een waterlijst tussen twee gebeeldhouwde, hardstenen uilen. Op de verdieping bevindt zich een breed driedelig venster onder een segmentboog; in de boogtrommel een tegeltableau met vogels. Op de bovenste verdieping twee T-vensters. Op beide verdiepingen worden de vensters gevat in een opgemetseld kader met gebeeldhouwde, hardstenen hoekstukken. Midden boven de segmentboog is een aedicula-achtig hardstenen ornament aangebracht met een gebeeldhouwde bloem. De westelijke zijgevel is sober uitgevoerd. Inwendig nog van belang het geheel in oorspronkelijke staat verkerende winkelinterieur met onder meer houten toonbank, winkel- en uitstalkasten in de oorspronkelijke kleurstelling.

Waardering

Winkel met bovenwoning en opmerkelijk gaaf bewaard gebleven interieur, fraai vormgegeven in een eclectische bouwstijl met neogotische stijlkenmerken en enkele decoraties, die ontleend zijn aan de Nieuwe Kunst, van algemeen belang vanwege zijn cultuur- en architectuurhistorische waarde, in het bijzonder vanwege de goede compositie van de voorgevel en de zorgvuldig overwogen keuze van materiaal en de toepassing daarvan. Bovendien is het gebouw als hoekpand met zijn typisch torentje een belangrijk element in de gebouwde omgeving en een waardevolle afsluiting van beide gevelwanden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.