Groningen I 4188
Akerkhof 30 A, 9711 JC te Groningen
Akerkhof 30 B, 9711 JC te Groningen
Akerkhof 30, 9711 JC te Groningen

Omschrijving

Inleiding KOETSHUIS MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van het Akerkhof, gebouwd in 1897 in opdracht van P. Boerma naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in een eclectische bouwstijl met elementen van de neo-gotiek en de neo-renaissance. Het koetshuisgedeelte is momenteel in gebruik als bedrijfruimte. Omschrijving Het brede gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak, belegd met een grijze kruispan. Op het schilddak zijn boven de brede traveeën kajuiten gemetseld, waarvan de meest rechtse een houten hijsbalk bevat. Deze als kleine topgeveltjes vormgegeven kajuiten hebben rondboogvensters en zijn gedekt met leien. De gevel bestaat uit drie brede traveeën en een smal ingangstravee. De gevel is asymmetrisch van opzet en opgetrokken uit een gele en oranje verblendsteen op een hardstenen plint en over de volle breedte van speklagen voorzien. De gevel is verlevendigd met negblokken en gekleurd metselwerk in de boogtrommels. De linker travee is circa een halve meter breder. De rechter traveeën worden geleed door brede vooruitspringende muurdammen die van sierlijk bewerkte smeedijzeren muurankers zijn voorzien. Op de begane grond bevinden zich in de drie brede traveeën dubbele openslaande bedrijfsdeuren, die worden afgesloten door een stalen balk onder een segmentboog. De beklampte deuren met diagonaalsgewijze kruisverbindingen hebben smeedijzeren tralies voor het glas. De ingangstravee bevat de iets verdiept liggende voordeur naar de bovenwoningen. Boven de deur is een balkon in neo-barokstijl met smeedijzeren hekwerk. Op de verdieping bevinden zich in de traveeën gepaarde vensters, die segmentvormig worden gesloten; de deur naar hetbalkon heeft een rondboog. De rechter traveeën hebben onder de vensters een cordonband. Onder de bakgoot bevindt zich een tandlijst. De toegangstravee is opgemetseld tot een trapgeveltje met venster, dat spitsboogvormig wordt afgesloten. Waardering Koetshuis met bovenwoning, ontworpen in 1896 door de bekende Groninger architect G. Nijhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven representant van de voor rond 1900 karakteristieke bouwstijl met elementen van de Neo-barok en Neo-renaissance.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenhuis MRS-aanv.