Groningen I 4917
Groningen K 3013
Hoge der A 2 6, 9712 AC te Groningen
Brugstraat 27 b, 9712 AB te Groningen
Brugstraat 23 A, 9712 AB te Groningen
Hoge der A 1 B, 9712 AC te Groningen

Omschrijving

Inleiding WINKELGALERIJ MET BOVENWONINGEN, gesitueerd in de gesloten noordelijke gevelwand van de Brugstraat, gebouwd in 1909 naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in de bouwstijl van de Vernieuwingsarchitectuur met kenmerken van de Art Nouveau. Het meest westelijke pand van de groep van zeven aaneengeschakelde panden sluit de reeks af en vormt de hoek met de Hoge der A.

Omschrijving

Groep van zeven bedrijfspanden met bovenwoningen, met ieder drie bouwlagen, behalve het hoekpand dat vier bouwlagen hoog is, gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond. De voorgevels onderling zijn ieder drie raamtraveeën breed. De westgevel van het hoekpand telt zeven traveeën en heeft op de begane grond etalage-vensters onder segmentbogen. Over de volle lengte van de reeks van panden aan de Brugstraat is op de begane grond een galerij aangebracht, met een diepte van circa 2,5 meter. De winkelgalerij heeft een stelling van veertien zuilen van gepolijst roze graniet op ongepolijste geometrisch behakte grijze granieten sokkels. De zuilen worden bekroond door zandstenen kapitelen, gebeeldhouwd in de vorm van kikkers, vogels en bloemen. Op de zuilen rust een architraaf, die is bekleed met gele geglazuurde tegels. De gevels op de verdieping zijn opgetrokken uit rode baksteen en uit gele of witte verglaasde verblendsteen. Alle vensters zijn gedekt met rechte hardstenen lateien. Twee panden zijn opgemetseld tot topgevels. Het hoekpand bezit een houten erker, dorpelbanden in natuursteen en segmentvormige balkons met siersmeedwerk. De hoek zelf is afgeschuind.

Waardering

Winkelgalerij met bovenwoningen, bestaande uit een reeks bedrijfspanden met bovenwoningen, opgetrokken in de stijl van de Vernieuwingsarchitectuur, van algemeen belang vanwege de unieke waarde van deze winkelgalerij in de stad Groningen, alsmede vanwege de bijzondere architectonische kwaliteit van het complex in de hoogwaardige stedenbouwkundige ruimte van de Brugstraat en de Hoge der A. Bovendien vormt het complex een van de belangrijkste ontwerpen in het werk van de architect P.M.A. Huurman.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkelgalerij MRS-aanv.