Groningen H 2980
Carolieweg 33 A, 9711 LR te Groningen
Carolieweg 33, 9711 LR te Groningen

Omschrijving

Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de aaneengesloten bebouwing van de Oosterstraat en de Carolieweg, gebouwd in 1906-1907 in opdracht van A. Drenth naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in Art-Nouveau-stijl met elementen van de Sezession-stijl. Het gebouw is thans nog in gebruik als kapsalon met woning. Omschrijving Het markante gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De gevel wordt afgesloten door een platte kroonlijst in stuc, een overstekende bakgoot op klossen en een balustrade vanbewerkte natuurstenen penanten waartussen karakteristiek ijzeren hekwerk met gestileerde bloemmotieven is geplaatst. De gevels zijn op de begane grond opgetrokken uit een oranje-rode verblendsteen. De plint is met hardsteen bekleed en voorzien van souterrain-lichtopeningen. Ter hoogte van de middendorpel is een band in decoratief metselverband aangebracht. Het gehele gevelvlak wordt door een vijftal pilasters geleed. Op de begane grond zijn de pilasters gecanneleerd en voorzien van stuc-reliëfs in Sezession-stijl, voorstellende vrouwenkoppen met floraal krulwerk. De omlopende cordonband tussen de verdiepingen is bedekt met een onderdorpelband met afzaat. De gevel van de bovenste verdieping is opgetrokken uit een witte verblendsteen en geleed met banden en pilasters in stuc met kransen in stuc-reliëf. Vier vensters op de eerste verdieping zijn van lijstwerk voorzien. Daartussen zijn ijzeren hekdelen met gestileerde bloemmotieven aangebracht. Waardering Winkelwoonhuis, vormgegeven in een bouwstijl met sterke kenmerken van de Art Nouveau, met name in de decoraties in de gevels met invloeden van de Weense Sezession naar ontwerp van de bekende Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en grote architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Bovendien vormt het gebouw door zijn situering en plastische geledingen een architectonisch waardevol element in zijn omgeving.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Elmpt, A.Th. van ; Stad Groningen