Groningen I 3466
Coehoornsingel 115, 9711 BR te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS, genaamd 'Hofsburg', gesitueerd in het laatste gedeelte van de gesloten, noordelijke gevelwand van de Coehoornsingel, gebouwd in 1893 in opdracht van W. Bos in neo-Renaissance stijl. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis met praktijk. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een een schilddak, belegd met een zwarte Tuiles du Nord. Het souterrain is bekleed met hardstenen platen en omzoomd met een smeedijzeren hek. De voorgevel is vier traveeën breed en opgemetseld uit roodbruine baksteen. Het muurwerk is verlevendigd met dorpelbanden van kunststeen. Een vier treden hoge hardstenen trap leidt naar de toegang met een bewerkte deur met bovenlicht. Boven de ingang bevindt zich een balkon, rustend op een drietal rijk bewerkte rolwerkconsoles. Het balkon loopt door boven het naast gelegen venster. De twee traveeën met balkon risaleren en zijn voorzien van een uitgemetselde geveltop met rolwerk en tympaan-bekroning. De borstweringen van de rechtgesloten vensters zijn samengevat tussen geprofileerd lijstwerk en voorzien van siermetselwerk van gekleurde baksteen. Op de verdieping achter het balkon bevindt zich een brede deur met zij- en bovenlichten onder een korfboogvormige ontlastingsboog; in de boogtrommel is de naam van het huis aangegeven. De geveltop heeft een venster met een rondboog; in het boogveld is het bouwjaar 1893 vermeld. De rechtgesloten vensters hebben strekken met negblokken en sluitstenen van kunststeen. Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. Van belang ondermeer de geornamenteerde stucplafonds in de gang en de diverse woonvertrekken, de zwart-beige betegelde vloer met een fraai decoratief patroon, het trappenhuis met houten kolom, leuningen en bewerkte houten eindbalusters en de zwartmarmeren schouwen. Waardering Woonhuis, ontworpen in neo-Renaissance stijl, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van de gevelcompositie en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur (onderdelen). Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de stedebouwkundig hoogwaardige structuur van de Stationsstraat en het Emmaplein in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.