Groningen I 2704
Emmaplein 1, 9711 AP te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het noordwestelijke kwadrant van het het Emmaplein, gebouwd in 1892 in opdracht van Mr. B. ten Bruggencate naar ontwerp van architect J.P. Hazeu in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is sinds de jaren vijftig van deze eeuw in gebruik geweest als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Het gebouw is recent (1993) gerestaureerd en thans in gebruik als kantoor. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met leien in Maasdekking waarin ter decoratie een band met schubdekking is opgenomen. Het dakschilden van de risalieten zijn voorzien van rijk versierde kajuiten met tympanen, pinakels op de hoeken en gezwenkte wangen. Kleine halfronde daklichten met zinken spitsen verlichten de zolderverdieping. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met tandlijst die een geprofileerde bakgoot draagt, die op de hoeken wordt gedragen door bewerkte consoles. Een gevelsprong op de westelijke hoek is opgevuld met een aardige dubbelhoge, rechthoekige serre van hout en glas. De uit rode baksteen opgetrokken gevels hebben gepleisterde hoeken en risalieten en zijn verlevendigd met dorpelbanden van kunstzandsteen. Het souterrain met kleine rechtgesloten vensters is zwaar gebosseerd. De begane grond bevat rechtgesloten vensters met strekken en bewerkte sluitstenen en vensters met geprofileerd lijstwerk en architraven. De verdiepingsvensters zijn afwisselend segmentboogvormig gesloten en rechtgesloten met driehoekige of gebogen tympanen. Het zuidelijk risaliet, dat naar het plein is gericht bevat op de eerste verdieping een breed balkon met balusterhek op zware rolwerkconsoles. De driedelige vensters zijn versierd met een fronton op consoles en voorzien van pirons. Waardering Villa, gebouwd in 1892 in een rijk versierde eclectische bouwstijl, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, naar ontwerp van architect J.P. Hazeu, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als representant van de stijlopvattingen in de bouwkunst uit het einde van de negentiende eeuw en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw, door zijn situering aan het noordwestelijk kwadrant van een rond-point en zijn ligging in een zichtas over het Emmaplein naar het noorden, een belangrijk element in de stedebouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.

Hazeu, J.P. ; Stad Groningen