Groningen I 3034
Groningen I 4306
Emmaplein 2, 9711 AP te Groningen
Emmaplein 3, 9711 AP te Groningen

Omschrijving

Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het zuidwestelijke kwadrant van het rond-point, het Emmaplein, gebouwd in 1899 in opdracht van W. Bakker naar ontwerp van de Groninger architect K. Bolhuis in een late eclectische bouwstijl met stijlkenmerken van de neo-Renaissance. Het gebouw is in 1907 gesplitst in twee beneden- en twee bovenwoningen en later ingericht tot zusterverblijf van het Diaconessenhuis en daartoe inwendig aangepast en doorgebroken. Sinds 1990 is het pand weer gesplitst en teruggebracht in de oude situatie. Het gebouw is thans in gebruik als kantoren. Nr. 2 is inwendig geheel gemoderniseerd en bevat een moderne ingangstrap; nr. 3 heeft een nieuw trappenhuis gekregen. De nieuwe aanbouw aan de achterzijde van nr. 3 valt buiten de bescherming. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder twee parallel geplaatste afgeknotte schilddaken, belegd met een grijze muldenpan. In het voordakschild is een kajuit met rolwerkwangen aangebracht, die bekroond wordt door een tympaan. In de kajuit zijn gepaarde rondboogvensters aangebracht. Kleine dakkapellen met rondsluiting en fronton zorgen voor de overige lichttoetreding. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen en verlevendigd met stuc dorpelbanden. De voorgevel is zes raamtraveeën breed. Het souterrain is gepleisterd in imitatie-rustica. De hoeken van het gebouw zijn voorzien van gestucte hoekblokken, die op de verdieping overgaan in pilasters met spiegels. Hoge steektrappen van hardsteen met vernieuwde ijzeren leuningen leiden over de dubbele ingangen van het souterrain naar het stel dubbele, fraai bewerkte voordeuren. Hierboven bevindt zich een balkon op drie rijk versierde consoles. De vensters zijn rechtgesloten. De vensters van de bel étage hebben segmentboogvormige ontlastingsbogen met stuc negblokken en sluitstenen. De verdiepingsvensters zijn gedecoreerd met tympanen en borstweringen, die in een omlopende geprofileerde cordonlijst zijn opgenomen. De zuidoostelijke zijgevel bevat in het midden over twee verdiepingen doorlopende karakteristieke houten serre-erkers. De bovenlichten met rondboogtracering zijn ingevuld met kleurig glas-in-lood. Aan weerszijden van de serre bevinden zich blindvensters met tympanen. De gevels worden afgesloten door een kroonlijst met velden en een geprofileerde bakgoot. Inwendig nog van belang in nr. 3 de oorspronkelijke houten paneeldeuren, gang met witmarmeren vloer en geornamenteerd stuc plafond, geornamenteerde stuc plafonds in de voormalige woonvertrekken met zwartmarmeren schouwen en stuc pilasters en het glas-in-lood van de erker. Waardering DUBBELE VILLA, ontworpen in 1899 in een late eclectische bouwstijl naar ontwerp van de Groninger architect K. Bolhuis, van algemeen belang vanwege haar cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw, door zijn situering aan het zuidwestelijke kwadrant van een rond-point en zijn ligging in een zichtas over het Emmaplein naar het zuiden, een belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.

Bolhuis, K. ; Stad Groningen