Groningen I 3145
Emmaplein 6, 9711 AP te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA MET KANTOOR, vrijstaand gesitueerd in het noordoostelijk kwadrant van het Emmaplein, gebouwd in 1905 in opdracht van J.M. Huizinga voor de Algemene Groninger Levensverzekering Maatschappij naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een bouwstijl met duidelijke kenmerken van de vernieuwingsarchitectuur rond de eeuwwisseling. Het hele perceel wordt omzoomd door een ijzeren hek. De oorspronkelijke ingangspartij, geflankeerd door twee grote hardstenen pelikanen, in de voorgevel is in 1919 verwijderd en vervangen door een venster. Ondanks deze wijziging heeft het gebouw zijn zeer monumentale karakter behouden. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor. Omschrijving Het monumentale gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen en een zolderverdieping onder een schild- en tentdak, belegd met een rode Hollandse pan. De begane grond is opgetrokken uit helrode baksteen; de verdiepingen zijn van witte verblendsteen opgemetseld. In de topgevels, friezen en plaatselijk in de borstweringen onder de vensters, is decoratief verwerkte rode perssteen gebruikt. De voorgevel aan het plein is opgebouwd uit een brede topgeveltravee met een segmentvormige erker over de begane grond en eerste verdieping. Daarnaast zijn twee raamtraveeën met op de verdieping overhoeks geplaatste vensters. De rechtgesloten vensters van de erker zijn gevat in een hardstenen kader. Een hardstenen balustrade loopt vloeiend over in de gevelboog die de balkondeuren en -ramen overspant. De deur heeft een gewelfd houten kalf, de erkerramen een halfrond geprofileerd recht kalf. In de natuursteendecoratie is gebruik gemaakt van vellingen en suggesties van blokkapitelen. De verschillende topgevels en het muurvlak tussen de gootklossen zijn versierd met baksteendecoratie in vakwerk-imitatie. De zuidwestelijke gevel bezit een relatief groot glasoppervlak dat de voormalige woonfunctie van de verdiepingen accentueert. Deze en de overige gevels zijn eveneens rijk versierd met baksteen en natuursteen. De oostzijde heeft een met zink gedekt toegangsportaal met karakteristiek bewerkte borstweringen en een glazen afscheidingswand met gekleurd glas-in-lood. Op de eerste verdieping op de noordwesthoek bevindt zich een hardstenen balkon met hardstenen balustrade. De bovenlichten van de vensters op zowel de begane grond als de verdiepingen hebben kleurig glas-in-lood met geometrische motieven. Het hele perceel wordt omzoomd door een ijzeren hek. Inwendig is de oorspronkelijke indeling en aankleding grotendeels bewaard gebleven. Van belang zijn onder meer de hal met witmarmeren vloer, houten tochtdeur met zijlichten met een roedeverdeling en geslepen glas, de parketvloer in de gang, de betegeling in één van de W.C.'s op de begane grond, het houten trappenhuis met fraai gekleurd glas-in-lood over drie bouwlagen, de rijk geornamenteerde stuc plafonds met blad- en bloemmotieven in een tweetal vertrekken en de bovenlichten met kleurig glas-in-lood in de meeste vensters. Waardering Villa met kantoor, vormgegeven in een bouwstijl met duidelijke kenmerken van de Vernieuwingsarchitectuur van rond de eeuwwisseling naar ontwerp van de destijds in Groningen werkzame architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de zorgvuldige keuze van materiaal en de evenwichtige toepassing daarvan in zowel de fraai gecomponeerde gevels als in het interieur (onderdelen). Bovendien vormt het gebouw, gesitueerd in het noordoostelijke kwadrant van een rond-point en liggend in een zichtas over het Emmaplein naar de Stationsstraat, een zeer belangrijk architectonisch element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.

Huurman, P.M.A. ; Stad Groningen