Groningen I 4686 A2
Groningen I 4686 A1
Ganzevoortsingel 59 A, 9711 AK te Groningen
Ganzevoortsingel 59, 9711 AK te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Ganzevoortsingel, gebouwd in 1902 in opdracht van J.W. Jägers inneo-Renaissance stijl. Het gebouw is thans nog als twee woningen in gebruik. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een zadeldak, belegd met een rode pan. De gevel telt één brede en twee smalle raamtraveeën. De gevel is opgetrokken uit een rode perssteen en wordt beëindigd door een trapgevel. Het trasraam is opgemetseld van bruine baksteen en afgedekt met een groen geglazuurde baksteen met afzaat. De gevel is verlevendigd met tal van speklagen in gietbeton. Aan weerszijden van de gevel zijn twee toegangsdeuren geplaatst met segmentboogvormige bovenlichten. In het midden van de gevel is een driedelig, rechtgesloten venster aangebracht. Hierboven is een grote rechthoekige erker uitgemetseld. De erker rust op zware consoles uit trapsgewijs geplaatste gietbetonnen elementen. De raamdorpels zijn vervaardigd van een geglazuurde oranje steen. Het driedelige erkervenster met rondboogtracering in de bovenlichten wordt geflankeerd door smalle vensters onder een segmentboog. De erker is met zink gedekt. De geveltop bevat een dubbel venster met rondboogtracering in de bovenlichten, dat wordt geflankeerd door blindnissen. Boven dit venster bevindt zich een smal venster, eveneens geflankeerd door blindnissen. De geveltop bevat vier smeedijzeren muurankers. De trappen zijn afgedekt met beton. De achtergevel bevat rechtgesloten vensters onder segmentboogvormige ontlastingsbogen. Waardering WOONHUIS, bestaande uit een beneden- en bovenwoning, fraai vormgegeven in een bouwstijl met sterke neo-Renaissance kenmerken, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de plastische gevelbewerking en de toepassing van een opmerkelijk schema van horizontaal liggende speklagen. Bovendien vormt het gebouw als onderdeel van een wand van waardevolle gevels een belangrijk architectonisch element in de hoogwaardige stedebouwkundige ruimte van de Praediniussingel en Ganzevoortsingel in de stad Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Benedenwoning MRS-aanv. Bovenwoning