Groningen I 332
Gedempte Zuiderdiep 45, 9711 HB te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit gedifferentieerde bebouwing bestaande, noordelijke gevelwand van het Gedempte Zuiderdiep, gebouwd omstreeks 1880 in een eclectische bouwstijl. Het gebouw is sinds 1949 samengevoegd met nr. 45 en thans in gebruik als kantoor en bedrijfsruimte. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een afgeknot zadeldak, bekleed met dakleer. De raamtravee wordt bekroond door een gemetselde kajuit met tympaan, gestucte wangen en rolwerk. In het voordakschild hiernaast bevindt zich een kleine zinken oeil de boeuf. De voorgevel is opgemetseld uit roodbruine baksteen en verlevendigd met stuc speklagen. Het verdiepte souterrain wordt omzoomd door een sierlijk bewerkt smeedijzeren hekwerk en leuning naar een zes treden tellende hardstenen monumentale toegangstrap. De gevel is asymetrisch ingedeeld: een kwart steens risalerende toegangstravee en een brede raamtravee. De bewerkte houten voordeur is in een diep portiek geplaatst. De ontlastingsboog en het ronde bovenlicht van de portiek is van stuc lijstwerk in de vorm van een aedicula voorzien. Op de bel étage bevindt zich een driedelig breed venster onder een korfboog met een stuc sluitsteen in de vorm van een engelenkopje met palmet. Een soortgelijk venster bevindt zich hierboven op de eerste verdieping en boven de portiek is een rondboogvenster aangebracht. Alle bovenlichten van de vensters zijn gevuld met kleurig glas-in-lood. Op de borstwering van de vensters zijn in stuc reeksen diamantkoppen en afgeplatte facetten aangebracht. De verdiepingen worden afgesloten door zwaar geprofileerd lijstwerk. De gevel wordt beëindigd door een geprofileerde kroonlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. Inwendig is de oorspronkelijke structuur, indeling en aankleding deels bewaard gebleven. Van belang onder meer de gang met rijke stuc ornamentiek in de vorm van rondbogig geprofileerd lijstwerk met sluitstenen, stuc plafond en stuc ornamenten waarin timmersmansgereedschap is uitgebeeld, het houten trappenhuis met rijk bewerkte eindbalusters en druivetrossen, de bel étage met geornamenteerd stuc plafond, houten paneeldeur, bewerkte houten schuifdeuren, zwartmarmeren schouw en de voorkamer op de eerste verdieping met stuc plafond en zwartmarmeren schouw met spiegel en geprofileerde stuc omlijsting en het gekleurde glas-in-lood in de bovenlichten van de vensters. Waardering HERENHUIS, met een representatief karakter en opgetrokken in een rijk versierde, electische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere kwaliteit van de asymmetrische gevelcompositie en vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur (onderdelen). Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de noordelijke gevelwand van het Gedempte Zuiderdiep, waarvan het oorspronkelijke woonhuiskarakter goed bewaard is gebleven.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.