Groningen H 4257
Gedempte Zuiderdiep 24, 9711 HG te Groningen

Inleiding

KANTOORGEBOUW, gesitueerd op de hoek van het Gedempte Zuiderdiep en de Eerste Drift, gebouwd in 1903 in opdracht van R. Hazewinkel Jzn. als kantoorgebouw en drukkerij voor het Nieuwsblad van het Noorden naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in Art Nouveau-stijl. Het gebouw is thans tijdelijk bewoond in afwachting van een nieuwe kantoorfunctie. De tegeltableau's aan het exterieur zijn vervaardigd door tegelfabriek Van Hulst uit Harlingen evenals de betegeling van de voormalige hal. Het interieur is gemoderniseerd met uitzondering van de voormalige hal en de directiekamer. Met de komende restauratie (1994) zal de oorspronkelijke ingang in het midden in ere worden hersteld.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een verdiept souterrain waarboven twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder een afgeknot schilddak, belegd met een bruin geglazuurde platte pan. Boven de iets verdiept liggende mezzanine-vensters is een boogfries aangebracht. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot. Het middenrisaliet en de dakkapellen met lessenaarsdaken zijn betimmerd met parelschroten. Op de nokken staan keramische pironnen. De gevels zijn opgetrokken uit rode Groninger perssteen. Het verdiepte souterrain is bekleed met grijze hardsteen (voorgevel) en omzoomd met een sierlijk smeedijzeren hekwerk met sierlijke Art Nouveau-motieven tussen gebeeldhouwde hardstenen penanten. De middentravee, waarin zich oorspronkelijk de hoofdtoegang bevond, risaleert één steen. Op de begane grond zijn twee x zes rondbogig gesloten vensters aangebracht. De bogen zijn in geprofileerde hardsteen uitgevoerd. Aan de onderzijde van de vensters bevindt zich een meanderende afzaatlijst van geglazuurde profielsteen en natuurstenen hoekstukken. Het later aangebrachte venster op de begane grond van het middenrisaliet wordt geflankeerd door twee sierlijke gesmede ijzeren lantaarns. De twee verdiepingsvensters zijn samengevat in een rondboog. Het bovenste venster heeft kleurig glas-in-lood met florale motieven en de naam van de krant. De verdiepingsvensters zijn drieledig met zware middenstijlen onder een segmentboog. Op de borstweringen op de verdieping en tussen de rondbogen van de begane grondvensters aan de voor- en zijgevel bevinden zich doorlopende geglazuurde tegeltableau's in Art Nouveau-stijl met uitermate kleurige florale motieven en de naamaanduiding van de krant. Inwendig zijn nog van belang de geheel in oorspronkelijke staat verkerende voormalige directiekamer op de begane grond op de hoek met gekleurde glas-in-loodpanelen in de bovenlichten, eikenhouten lambrizering, gebeeldhouwde eikenhouten schouw en beschilderd plafond met bloemmotieven in Art Nouveau-stijl en de voormalige hal met betegelde wanden met lelietjes en twee bijzonder verfijnd vormgegeven brede deurpartijen onder segmentbogen met geslepen glas en een smallere paneeldeur met karakteristieke bronzen deurkruk in Art Nouveau-stijl.

Waardering

Kantoorgebouw, vormgegeven in de stijl van de Art Nouveau naar ontwerp van de destijds vooraanstaande Groninger architect G. Nijhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijkheid en het unieke karakter van het ontwerp - het belangrijkste in het werk van de architect -, en vanwege de hoge kwaliteit en zeldzaamheid van de gave geveldecoratie van geglazuurde tegeltableau's in Art Nouveau-stijl. Bovendien is het gebouw een architectonisch waardevol element in de zuidelijke gevelwand van het Gedempte Zuiderdiep in Groningen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Nijhuis, G. ; Stad Groningen