Groningen I 2469
Gedempte Zuiderdiep 40, 9711 HJ te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit gedifferentieerde bebouwing bestaande zuidelijke gevelwand van het Gedempte Zuiderdiep, gebouwd omstreeks 1885 in een eclectische bouwstijl. Omstreeks 1914 is de glazen serre aangebracht met gebrandschilderde kap in opdracht van graanhandelaar J.W. van der Meer. In 1928 is het gebouw verhoogd met een verdieping. Het souterrain is omzoomd met een smeedijzeren hekwerk. Het voorste gedeelte is ingericht tot praktijk en daartoe inwendig aangepast. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis met praktijk. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een vierkante plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder een schilddak, gedekt met leien in Maasverband. De gevel wordt boven en gedeeltelijk tussen de mezzanine-vensters afgesloten door een gestucte lijst en een geprofileerde bakgoot op vijf bewerkte consoles. De voorgevel is vier raamtraveeën breed en opgetrokken uit roodbruine baksteen. Het souterrain is gestuct en voorzien van facetten en omzoomd met een smeedijzeren hekwerk. Aan de oostzijde is een portiek aangebracht met een zestredige hardstenen stoep met smeedijzeren hekwerk. De portiek heeft een geprofileerde stuc omlijsting en een tweeledig hangend bovenlicht. De houten voordeur is geornamenteerd met snijwerk in Art Nouveau-stijl. De vensters hebben segmentbogen met stuc sluitstenen en hardstenen vensterbanken. Onder de verdiepingsvensters zijn stuc overhangen aangebracht. De achtergevel is geheel gepleisterd en van schijnvoegen voorzien. Op de begane grond bevindt zich een rechthoekige serre. Op de eerste verdieping bevinden zich segmentboogvormig gesloten vensters en op de tweede verdieping vier rechtgesloten T-vensters. Inwendig nog van belang het houten trappenhuis met rijk gesneden houten balusters, betegelde W.C. met gkleurd glas-in-loodvenster in Art Nouveau-stijl en de serre achter de woonkamer met gesneden houten lambrizeringen en gebogen glazen kap met gebrandschilderd glas. Waardering HERENHUIS, met een representatief karakter en opgetrokken in een laat negentiende-eeuwse eclectische bouwstijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de zuidelijke gevelwand van het Gedempte Zuiderdiep in Groningen waarvan het oorspronkelijke woonhuiskarakter goed bewaard is gebleven.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.