Groningen H 3249
Gelkingestraat 25 A, 9711 NA te Groningen
Gelkingestraat 25, 9711 NA te Groningen

Omschrijving

Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Gelkingestraat, gebouwd in circa 1885 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Sinds 1980 is het gebouw in gebruik als restaurant met woningen en daartoe inwendig aangepast. Het voormalige winkelpui is deels nog oorspronkelijk. Omschrijving Het boven de aangrenzende panden hoog uitstekende gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak. De voorgevel is vier raamtraveeën breed en opgemetseld uit roodbruine baksteen. De houten winkelpui is geplaatst op een lage borstwering. De flankerende pilasters zijn zowel vlak als gecanneleerd. Gepaarde Ionische kapitelen steunen de architraaf. De verdiept geplaatste winkeldeur in het midden heeft aan weerszijden hoge winkelvensters. Links is de toegang naar de verdieping met kalf en bovenlicht. De verdiepingen hebben op de hoeken pilasters in stuc. Op de eerste verdieping zijn de pilasters voorzien van blokken en spiegels. Op de tweede verdieping zijn zij gecanneleerd en voorzien van composiet-kapitelen. De vier vensters op de eerste verdieping worden verbonden door een dorpelband in kunststeen. De borstweringen hieronder zijn voorzien van balusters. De segmentboogvormig gesloten bovenlichten van de vensters zijn voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk met figuratieve sluitstenen. Het lijstwerk rust op lijstkapiteeltjes. De overgang naar de tweede verdieping wordt aangegeven door een geprofileerde cordonlijst met terracotta decoratie in de vorm van een slangmotief. De rondboogvensters op de tweede verdieping hebben geprofileerd stuc lijstwerk met sluitstenen. Ook hier zijn de lijstkapitelen met rozetten aanwezig. De borstweringen onder de dorpelband zijn voorzien van bosseringen. De gevel wordt afgesloten door een rijk gedecoreerde kroonlijst, bestaande uit een fries van triglyfen en metopen. De metopen zijn voorzien van rozetten of gebosseerde velden. De kroonlijst ondersteunt een geprofileerde bakgoot op schijnklossen. Waardering WINKELWOONHUIS, vormgegeven in een rijk versierde, eclectische bouwstijl met kenmerken van het neo-classicisme, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, in het bijzonder vanwege de fraaie gevelcompositie en het daarin uitgevoerde decoratieschema. Bovendien vormt het gebouw door zijn vormgeving een architectonisch waardevol element in de westelijke gevelwand van de Gelkingestraat in Groningen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.