Groningen E 3664 A5
Groningen E 3664 A4
Kamerlingheplein 10, 9712 TR te Groningen
Kamerlingheplein 11, 9712 TR te Groningen
Kamerlingheplein 12, 9712 TR te Groningen
Kamerlingheplein 13, 9712 TR te Groningen

Inleiding

SCHOOLGEBOUW, gesitueerd op de hoek van de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat en de Grote Kruisstraat met een ruim voorplein met twee oude bomen en een smeedijzeren hekwerk, gebouwd in 1868 als Rijks H.B.S. als tweede H.B.S. in de stad Groningen naar ontwerp van architect H. Raamaker in een monumentale, neo-classicistische bouwstijl. De aanbouw aan de westelijke vleugel dateert van 1908. Het betegelde trappenhuis dateert van eind jaren twintig. Het gebouw is thans nog als schoolgebouw voor het middelbaar beroepsonderwijs in gebruik.

Omschrijving

Het monumentale gebouw is opgericht op een L-vormige plattegrond en bestaat uit twee langgerekte, haaks op elkaar geplaatste vleugels van twee bouwlagen onder flauw hellende schilddaken, belegd met een grijze golfpan. De noordelijke vleugel is elf raamtraveeën breed. De oostelijke vleugel is negen raamtraveeën breed. De afgeschuinde middenpartij met de hoofdentree tussen de vleugels is drie raamtraveeën breed. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen en voorzien van een hardstenen borstwering. Voor de ingangspartij met paneeldeuren ligt een brede, vijftredige hardstenen stoep met gietijzeren leuningen. De ingangspartij bevat op de begane grond drie rondboogopeningen met geprofileerd lijstwerk, die worden gedragen door hardstenen pilasters. De ingangspartij wordt bekroond door een veelhoekige, houten observatiepost voor sterren. Dit bouwdeel wordt beëindigd door een uitkragende houten bakgoot op bewerkte consoles. De zijvleugels bevatten aan de pleinzijde hoge, segmentboogvormig gesloten vensters met een acht-ruits roedeverdeling. De vensters hebben aan de bovenzijde 'wenkbrauwen' van oranje-rode baksteen. De onderste ruiten van de vensters hebben een kruisroedeverdeling. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door een brede cordonband. De twee zijrisalieten van de vleugels worden bekroond door tympanen met stucreliëfs met bloemmotieven. De rijkere behandeling van de risalieten keert terug in de uitdossing van de vensters, die voorzien zijn van geprofileerd stuc lijstwerk met architraven op consoles. De vensters van de begane grond rusten op een doorlopende, hardstenen onderdorpellijst. De oostelijke gevel van de oostelijke zijvleugel aan de straatzijde is vijftien traveeën breed en bevat rechtgesloten vensters en een reeks blindvensters met afgeronde bovenhoeken en 'wenkbrauwen' van oranje-rode baksteen. De vensters hebben een identieke detaillering als de overige vensters. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde kroonlijst, waarop zware consoles zijn aangebracht, die een geprofileerde bakgoot dragen.

Waardering

SCHOOLGEBOUW,vormgegeven in een gave neo-classicistische bouwstijl naar ontwerp van architect H. Raamaker, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische en esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Tevens is het gebouw van belang vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van het middelbaar onderwijs in de stad Groningen.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap HBS MRS-aanv.