Groningen H 3291
Grote Markt 35, 9711 LV te Groningen

Omschrijving

Inleiding BIOSCOOP, gesitueerd in de aaneengesloten zuidelijke gevelwand van de Grote Markt, gebouwd in 1929 in opdracht van de combinatie J. Oostenrijk, B.H. Mekel en erven Bronda, naar ontwerp van G. Saville in een bouwstijl met elementen van de Art Déco en de Amsterdamse School. Het interieur is van ondergeschikt belang. Het gebouw wordt momenteel gerestaureerd (1994) en zal weer in gebruik worden genomen als theater. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. In de gevel is een gele baksteen verwerkt. Het gevelvlak wordt verlevendigd door in het vlak verspringende delen en lisenen, waardoor een geometrisch patroon in het totale vlak is ontstaan. Een zeventredige inpandige trap leidt naar een brede portiek onder een rechthoekig bakstenen balkon op een betonnen plaat. Midden op de verdieping bevindt zich een groot staand venster met een fijne, geometrische roedeverdeling en ingevuld met gekleurd glas. Het overige gevelvlak wordt geopend door rechthoekige vensters en vensterreeksen van verschillend formaat onder rollagen. De gevelbeëindiging verloopt sprongsgewijs. Op driekwart hoogte van de gevel is een reclamebalk in ijzer en neonbuis aangebracht: Grand Theatre. Waardering Bioscooptheater, genaamd Grand Theatre, gebouwd in de bouwstijl van de verstrakte Amsterdamse School met elementen van de Art Déco-stijl uit de jaren twintig, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Bovendien is het gebouw als voormalige bioscoop tevens van grote betekenis voor de Groninger cultuurgeschiedenis.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Bioscoop

Saville, G. ; Stad Groningen