Groningen E 2814
Groningen E 3751 A3
Grote Rozenstraat 78, 9712 TK te Groningen
Grote Rozenstraat 80, 9712 TK te Groningen
Grote Rozenstraat 82, 9712 TK te Groningen
Grote Rozenstraat 84, 9712 TK te Groningen

Omschrijving

Inleiding GASTHUIS, genaamd Gerarda Gockinga Gasthuis, gesitueerd evenwijdig aan de zuidzijde van de Grote Rozenstraat, gebouwd in 1870 en uitgebreid in 1882 en 1891, in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De woningen zijn thans nog steeds bewoond. Omschrijving De woningen zijn opgetrokken op rechthoekige plattegronden en tellen één bouwlaag onder een zadeldak. De woningen zijn drie en vier traveeën breed, herkenbaar aan de schoorsteenkoppen op de daknok. De voorgevels zijn opgemetseld uit roodbruine baksteen. In de voorgevels zijn grote vensters geplaatst op een lage borstwering. De kozijnen hebben afgeronde hoeken met rollagen. De schuifvensters bezitten een houten roedeverdeling (vijf x drie). De deurkozijnen zijn smaller dan de vensters en voorzien van kalf, paneeldeur en gepaard bovenlicht. Op alle kozijnen is een rollaag gemetseld. Een gang tussen twee bouwvolumes, leidend naar een achtererf, is afgesloten met een vlakke schroten deur met kozijn, waarop metselwerk tot goothoogte werd opgetrokken. Boven deze deur is een natuurstenen naamplaat aangebracht met de stichtingsdatum. De bouwvolumes zijn afgedekt met zadeldaken, voorzien van een geglazuurde Hollandse pan. Aan de langsgevels zijn drie eenvoudige bakgoten met lijst aangebracht. Waardering GASTHUIS, genaamd Gerarda Gockinga Gasthuis, gebouwd in drie bouwfasen tussen 1870 en 1891 in een een ambachtelijk-traditionele bouwtrant, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de volkshuisvesting in de stad Groningen.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Gasthuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning MRS-aanv.