Groningen I 3644
Haddingestraat 18, 9711 KD te Groningen
Haddingestraat 18 A, 9711 KD te Groningen
Haddingestraat 18 B, 9711 KD te Groningen
Haddingestraat 18 C, 9711 KD te Groningen
Haddingestraat 18 D, 9711 KD te Groningen

Omschrijving

Inleiding PAKHUIS, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Haddingestraat, gebouwd in 1901 in opdracht van B. Wortelboer en zorgvuldig vormgegeven in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met elementen van de Vernieuwingsarchitectuur van rond 1900. Het pakhuis is in 1988 gerestaureerd en verbouwd tot winkel met appartementen. Omschrijving Het smalle, hoge gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt vijf bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel is drie traveeën breed en opgemetseld uit oranje-rode baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. De middelste travee bevatte oorspronkelijk houten hijsdeuren die nu door glas zijn vervangen. De gevelhoeken zijn tot lisenen uitgemetseld, waardoor de raam- en deurtraveeën terug lijken te liggen. Alle gevelopeningen zijn segmentboogvormig gesloten en liggen verdiept in het gevelvlak. De vensters zijn voorzien van dubbele rollagen. De begane grond bevat twee smalle, hoge vensters in de zijtraveeën met natuurstenen negblokken. Onder de bakstenen vensterbanken is decoratief siermetselwerk aangebracht. De deurtravee wordt bekroond door een houten trijshuisje, dat rust op bewerkte, houten schoren. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een houten bakgoot met overstek op klossen. Waardering Pakhuis, zorgvuldig vormgegeven in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen.Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Haddingestraat in Groningen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis