Groningen H 1745
Herebinnensingel 5, 9711 GE te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de Herebinnensingel, gebouwd in circa 1880 in een evenwichtig vormgegeven eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het drie traveeën brede gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwart geglazuurde oude holle pan. De gevel wordt afgesloten door een daklijst met een geprofileerde bakgoot. De voorgevel is vier traveeën breed en geheel witgepleisterd: op de begane grond voorzien van horizontale groeven, de verdieping is vlak uitgevoerd. De begane grond bevat twee segmentboogvormig gesloten ramen tussen twee deuren met bovenlichten. De ramen hebben boven de segmentvormige sluitingen gesprofileerd stuc lijstwerk en de deuren hebben kroonlijstachtige bekroningen, versierd met rankwerk. De overgang naar de verdieping wordt gemarkeerd door een cordonlijst in stuc, waarop de decoratieve borstweringen van de drie brede verdiepingsvensters rusten. Ook deze vensters hebben segmentlijstjes. De achtergevel is eveneens gestuct met horizontale groeven en heeft op de eerste verdieping over de volle breedte een houten balkon, rustend op houten kolommen. In het midden een aardige gestucte kajuit met geknikte houten lijst. Inwendig nog van belang de bewerkte houten schouwen en vensterbanken op gesneden consoles in de voorkamers en een trap met fraai bewerkte houten beëindigingen. Waardering Woonhuis, evenwichtig vormgegeven met een fraaie gepleisterde lijstgevel uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege dit in Groningen vrij zeldzame type woonhuis.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.