Groningen H 2092
Heresingel 13, 9711 ER te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, gesitueerd in een reeks van vrijstaande bouwwerken aan de zuidzijde van de Heresingel, gebouwd in 1894 naar ontwerp van de landelijk befaamde Amsterdamse architect A. Salm in opdracht van de weduwe H. Mees-Gockinga in Chalet-stijl. Het gebouw is sinds lange tijd in gebruik geweest als universitair instituut en daartoe inwendig gedeeltelijk aangepast.Thans is het gebouw in gebruik als kantoor. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken vanuit een onregelmatige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een samengesteld dak, belegd met een rode pan met op de nokken rode terracotta pinakels. Het basement is opgetrokken uit een grijze verblendsteen en afgedekt met een waterlijst in een roze Bremer zandsteen, waarop een borstwering is geplaatst in een oranje-rode verblendsteen met een ingemetseld ijskristalmotief in een gele kleur. De gevels zijn geheel wit gepleisterd met dorpelbanden in een gele verblendsteen. Een aantal vensters is gedekt met segmentbogen, andere zijn omgeven met rijk bewerkt houten lijstwerk. Voor de centrale dubbele toegangsdeur is een portiek geplaatst met een open kapconstructie. De glazen zijwanden bevatten kleurig glas-in-lood. Daarboven is een overhoeks geplaatste houten erker aangebracht, die bekroond is met een spits. In het westelijk deel van de hoofdgevel is een loggia ingebroken; voor de eerste verdieping bevindt zich een houten balkon met een sierlijk bewerkte balustrade. De kap is samengesteld uit een rijk afwisselende compositie van verschillende daken met wolfseinden en overstekken. Inwendig nog van belang de hal met witmarmeren vloer, houten trap met balusters en de kamer en suite op de bel étage met driezijdig aangebouwde serre aan de zuidgevel met bovenlichten met paars glas en grijsmarmeren schouw met rijk bewerkte eikehouten schouwmantel. Waardering Vrijstaande villa, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de uitzonderlijke schoonheid van het ontwerp en de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien is het gebouw door zijn afwisselende geleding, de contrastrijke kleurstelling en de gedetailleerd bewerkte houten constructies een overtuigende en zeldzame representant van de karakteristieke Chalet-stijl van rond de eeuwwisseling. Tevens vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de stedebouwkundig hoogwaardige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.

Salm, A. ; Stad Groningen