Groningen H 2433
Groningen H 2434
Groningen H 2432
Heresingel 19, 9711 ER te Groningen
Verlengde Oosterstraat 9, 9711 EN te Groningen
Verlengde Oosterstraat 11, 9711 EN te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, bestaande uit drie zelfstandige gebruikseenheden, geheel vrijstaand gesitueerd op de zuidwestelijke hoek van de Heresingel en de Verlengde Oosterstraat, gebouwd in 1897 in opdracht van A.G. Groeneveld in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, kenmerkend voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, met elementen van de neo-gotiek en de neo-Renaissance. Heresingel 19 is sinds de Tweede Wereldoorlog in gebruik als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Verlengde Oosterweg 11 is thans in gebruik als woonhuis en inwendig, met uitzondering van het trappenhuis, aangepast. Verlengde Oosterweg 9 is thans nog in gebruik als woonhuis en verkeert nog geheel in oorspronkelijke staat. De voor- en zijerven worden omzoomd door een smeedijzeren hekwerk. Omschrijving Het complex met het aanzien van een stadsvilla, bestaande uit drie herenhuizen, is opgetrokken op een onregelmatige, in hoofdvorm rechthoekige plattegrond. Het gebouw bestaat uit een hoog basement met twee bouwlagen onder een samengesteld dak (afgeknot schilddak en zadeldaken), belegd met een rode kruispan. Derisalerende vleugels zijn gedekt met zadeldaken. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen en verlevendigd met stuc dorpelbanden. Op de begane grond is een gedrukte verdieping met oorspronkelijk de dienstvertrekken, die als een basement voor de eerste verdieping fungeert. Het basement is geheel gestuct, gebosseerd en voorzien van schijnvoegen. Voor de noordelijke hoofdgevel aan de Heresingel is een sierlijk gebogen zestientredige bordestrap met balustrades aangebracht. De dubbele voordeur is rijk gebeeldhouwd en voorzien van een bovenlicht. Alle gevelopeningen zijn rechtgesloten en gedekt met verhoogde segmentbogen. De boogtrommels zijn gevuld met gekleurde baksteenornamentiek. Ter hoogte van de raamdorpels zijn gestucte dorpelbanden aangebracht, die op de hoeken van gestucte facetten zijn voorzien. De geveltoppen van de vleugels zijn opgemetseld tot trapgevels. De trappen zijn versierd met voluten van gietbeton. De hoofdtrapgevel is bekroond met een gebogen tympaan met daarop een smeedijzeren windvaan. In de topgevel bevindt zich een gepaard rondboogvenster, samengevat door een grote rondboog. Tussen de twee trapgevels in de oostelijke zijgevel is de dubbele entree geplaatst waarin twee dubbele, rijk gebeeldhouwde deuren zijn geplaatst. Hierboven bevindt zich een balkon met balustrade. De gevels bevatten in het souterrain twee rechtgesloten vensters en op de verdiepingen telkens twee vensters, van elkaar gescheiden door een muurdam. Op de eerste verdieping zijn de vensters gesloten met gedrukte segmentbogen; op de tweede verdieping met rondbogen en gekleurde baksteendecoratie in de boogtrommels. In de westelijke zijgevel is tussen de vleugels op de eerste verdieping een houten serre aangebracht met gkleurd glas-in-lood in de bovenlichten. De gevels tussen de trapgevels worden afgesloten door een decoratief gemetseld rondboogfries met lijstwerk en consoles, die een geprofileerde bakgoot dragen. De voorerven worden omzoomd door een smeedijzeren hekwerk uit de bouwtijd. De structuur en oorspronkelijke indeling en aankleding van Verlengde Oosterweg 9 is zeer goed bewaard gebleven. Van belang zijn ondermeer het houten trappenhuis met rijk gesneden balusters, witmarmeren gang, de oorspronkelijke keuken in het basement met marmeren aanrecht en houten kastwanden, overloop met gekleurd glas-in-loodvenster en diverse, rijk geornamenteerde stuc plafonds en zwartmarmeren schouwen en paneeldeuren in de woonvertrekken op de verdiepingen. Waardering HERENBEHUIZING, bestaande uit drie zelfstandige gebruikseenheden, vormgegeven in een rijk versierde, eclectische bouwstijl met stijlkenmerken van de neo-gotiek en de neo-Renaissance, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische en architectonische kwaliteiten van het ontwerp door de verspringende kap- en rooilijn en levendige geveldecoraties in stuc en vanwege zijn gaafheid. Bovendien vormt het gebouw door zijn markante situering met diverse zichtassen, als beëindiging van de vrijstaande villabebouwing aan de zuidkant van de Heresingel een opvallend architectonisch element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.