Groningen H 3814
Heresingel 12, 9711 ES te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS MET HOUTEN GANGPOORTJE, gesitueerd in de nagenoeg gesloten noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1882 in opdracht van J.P. Alofs in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is na de Tweede Wereldoorlog diverse malen verbouwd en daartoe inwendig aangepast. Slechts het houten trappenhuis is nog oorspronkelijk. Het gebouw is thans in gebruik als praktijk. De bebouwing in de achtertuin van later datum valt buiten de bescherming. Omschrijving Het brede gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met schubvormige leien. De gevel is symmetrisch van opzet. In het midden bevindt zich de ingangspartij met balkon en kajuit. De geheel gepleisterde en van een zorgvuldig decoratieschema voorziene voorgevel is vijf traveeën breed. Het souterrain heeft lage, liggende vensters. De stoep met zestredige trap, omzoomd door een sierlijk bewerkt gietijzeren hekwerk, leidt naar de verdiept liggende dubbele, bewerkte paneeldeur met halfrond bovenlicht. Alle vensters zijn rondboogvormig gesloten en verbonden door geprofileerd stuc lijstwerk, rustend op Dorische pilasters. Op de verdieping is de muurdam tussen de vensters voorzien van een gecannelleerd halfzuiltje. De sluitstenen op de begane grond zijn versierd met loofwerk en die van de verdieping met koppen. De hoeken van de gevel zijn voorzien van reeksen uitgelijnde blokken met beneden facetvormen en boven verdiepte spiegels. De verdiepingen worden geleed door een vrij vlakke cordonlijst en een kroonlijst. Onder de goot is een dichte reeks van kleine consoles aangebracht. De verdiept liggende ingangspartij met gebeeldhouwde dubbele deur met halfrond bovenlicht wordt geflankeerd door zware pilasters met Corintische kapitelen op zware basementen en omvat door een lijst, die steunt op Dorische pilasters. Deze partij is overhuifd met een balkon op golfvormige consoles. De openslaande deuren achter het balkon kregen hetzelfde decoratieve schema als de ingangspartij. In het midden wordt de gevel bekroond door een kajuit met pilasters naast de twee gekoppelde vensters met wangen. De kajuit wordt bekroond door een tympaan. De achtergevel is eveneens geheel gepleisterd en bevat op de begane grond twee rondboogvensters en op de verdieping twee rechtgesloten T-vensters en een blindvenster. Aan de westelijke zijgevel bevindt zich een aardig houten gangpoortje met houten pilasters met spiegels en een rondboog met sluitsteen. Waardering HERENHUIS MET HOUTEN GANGPOORTJE, buitengewoon fraai vormgegeven in een eclectische bouwstijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege zijn uitzonderlijke schoonheid, in het bijzonder vanwege de vormgeving van de statige rondbooggevel met een rijke toepassing van zorgvuldig gekozen ornamentiek. Bovendien maakt het gebouw deel uit van een aaneengesloten reeks waardevolle bouwwerken aan de noordzijde van de Heresingel en is daarmee een zeer belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidzijde van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.