Groningen H 2391
Heresingel 24, 9711 ET te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1898 naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in de bouwstijl van de neo-Renaissance. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis met kantoor. De tegeltableau's in verfijnde Art Nouveau-stijl in de borstweringen onder de vensters zijn vervaardigd en gesigneerd door de fabriek 'Holland' te Utrecht. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een kruispan. De voorgevel wordt afgesloten door een kroonlijst met tandlijst en consoles, die een geprofileerde bakgoot dragen. De kajuit midden op het voordakschild is uitbundig vormgegeven met rolwerkwangen, pilasters en een gebogen tympaan met schouders. De voorgevel is drie traveeën breed. Het met hardsteen beklede souterrain kreeg onder de trapopgang een buitentoegang, waar een trap in de verdiepte stoep, voorzien van een smeedijzeren hek, naar toe leidt. Een trap van zes hardstenen treden verleent toegang tot de in een portiek aangebrachte dubbele, bewerkte deur met driedelig bovenlicht met glas-in-lood. De ijzeren leuning rust aan de straatzijde in hardstenen penanten met ballen. Alle muuropeningen zijn segmentboogvormig gesloten. Op de begane grond zijn de vensters eveneens segmentboogvormig gesloten. Negblokken en sluitstenen met mannekoppen van kunststeen verlevendigen en verstevigen de segmentbogen, die van een lichtere steensoort zijn dan van het overige muurwerk, dat is opgemetseld van roodbruine baksteen. De begane grond wordt afgesloten door een geprofileeerde cordonlijst. Onder de vensters bevinden zich borstweringen van pleisterlijsten met verdiept liggende tegelvelden. Ook op de verdieping hebben de borstweringen van de vensters deze vormgeving gekregen. De tegels zijn in Art Nouveau-stijl beschilderd met bloemmotieven. In de middentravee is een openslaande deur achter het balkon aangebracht. Dit balkon bevat een balustrade tussen penanten die siervazen dragen, en wordt ondersteund door zware, decoratieve consoles. De vensters op de verdieping zijn rechtgesloten en hebben segmentboogvormige ontlastingsbogen met sluitstenen met mannekoppen van kunststeen. De boogtrommels zijn gevuld met maaswerk. Inwendig is de structuur en oorspronkelijke indeling zeer goed bewaard gebleven. Van belang zijn onder meer de hal met witmarmeren vloer en lambrizering en houten tochtdeur, het zeer rijk geornamenteerde polychroom beschilderde stuc plafond in de voorkamer van de bel étage, het houten trappenhuis met rijk gesneden houten balusters en glazen dakvenster met gekleurd glas, het in oorspronkelijke staat verkerend souterrain met wit betegelde buitenmuur, rijk geornamenteerde stuc decoraties in de gang en stuc plafonds in de diverse vertrekken. Waardering Herenhuis, opgetrokken in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, die kenmerkend is voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en zijn uitzonderlijke gaafheid alsmede vanwege de de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Bovendien is het gebouw van betekenis als belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Nijhuis, G. ; Stad Groningen